19. 5. 2024   |   svátek má Ivo
 

Výživová poradna › Sedlácká polévka s kroupami

Název Množství a jednotka
kroupy 1-2 lžíce
máslo 1 lžíce
hladká mouka 1 lžíce
čerstvé houby 2 kusy
klobása 1 kus
Zobrazit všechny ingredience

oběd
Porce: 4
Kuchyně: česká
Příprava: 15 min.
Vaření: 40 min.
Jarča



Postup
Nejdříve si dáme vařit kroupy. Ty nejprve propláchneme, pak je dáme do hrnce a zalijeme 4 krát tolik vodou. Přivedeme k varu a vaříme asi 45 minut. Občas je zamícháme. Kroupy zvětší svůj objem až 5 krát!
Z másla a mouky si v jiném hrnci připravíme jíšku. Rozšleháme ji s vodou nebo vývarem. Přidáme houby, sušené musíme předem namočit, nakrájenou klobásu a vařené nebo pečené kuřecí maso a uvařené kroupy. Polévku dochutíme citronovou šťávou a solí. Polévku můžeme zjemnit zakysanou smetanou.


 


RECEPTY

Buchtičky se šodó

Postup: Z mléka odebereme asi půl hrnku, ohřejeme tak, aby bylo vlažné. Přidáme lžičku... zobrazit recept

RECEPTY

Zelný salát s mrkví

Postup: Půlku menšího hlávkového zelí nakrouháme, podlijeme vodou a povaříme v osolené... zobrazit recept

RECEPTY

Tousty se šunkou, sýrem a okurkou

Postup: Toustový chléb lehce namažeme máslem, poklademe plátky šunky (klidně anglickou,... zobrazit recept

RECEPTY

Maďarský guláš

Postup: Rajčata spaříme vroucí vodou, nařízneme do kříže a oloupeme. Papriky očistíme a... zobrazit recept

RECEPTY

Švestkové zelí

Postup: Kysané červené zelí necháme okapat. V rendlíku na sádle osmažíme nadrobno... zobrazit recept

ZAJÍMAVOSTI

Levandule

Levandule lékařská – Lavandula angustifolia - půvabná rostlina známá pro svou nezaměnitelnou vůni a léčivé účinky, k nimž se využívá celá nadzemní část rostliny. Původní domovinou levandule je středomoří, má jistý nádech... zobrazit článek

RESTAURACE

U Johana

Je jen málo míst, kde se člověk cítí opravdu uvolněně a dobře, naše restaurace...