17. 5. 2024   |   svátek má Aneta
 

Zapomenuté heslo › Holandská omáčka

Název Množství a jednotka
hovězí vývar 1 l
žloutek 4-6 ks
máslo 50 g
hladká mouka 1 lžíce
citrónová šťáva
Zobrazit všechny ingredience

oběd
Porce: 4
Kuchyně: česká
Příprava: 15 min.
Vaření: 30 min.
Mamut :-)



Postup
Na holandskou omáčku je výborný silnější hovězí vývar. Žloutky rozšleháme v trošce studeného vývaru nebo vody s moukou nebo bramborovou moučkou. Vývar přivedeme k varu, vložíme do vodní lázně a za stálého šlehání do něj přilijeme rozšlehané žloutky s moukou. Jakmile začne omáčka houstnout, odstavíme ji, přidáme máslo a za stálého míchání omáčku dochutíme solí a citronovou šťávou. Omáčku ihned podáváme.

Holandskou omáčku podáváme k rybám a filé opečeným na másle, vařenému nebo grilovanému masu, ke květáku nebo ji smícháme s orestovanými kuřecími nudličkami a plníme jí palačinky.


 


RECEPTY

Gulášová polévka s bílými fazolemi

Postup: Fazole den předem namočíme. Druhý den nakrájíme maso, orestujeme jej na cibuli,... zobrazit recept

RECEPTY

Perníkové kuličky

Postup: Čokoládový krém smícháme s višňovou marmeládou, přidáme strouhaný perník a rum... zobrazit recept

RECEPTY

Hráškový krém

Postup: Cibulku a slaninu nakrájíme nadrobno a osmahneme na sádle. Vsypeme 1 a půl... zobrazit recept

RECEPTY

Kokosové věnečky

Postup: Ze všech přísad na vále vypracujeme těsto a necháme v lednici alespoň dvě... zobrazit recept

RECEPTY

Kuřecí prsa plněná špenátem a ricottou

Postup: Na lžíci másla necháme zpěnit najemno nasekaný česnek, přidáme baby špenát a... zobrazit recept

ZAJÍMAVOSTI

Sbíráme éčka...

Kdo to má pořád sledovat, jestli je v jídle nějaké to éčko, řekne si spousta z nás. Pokud nám ale na našem těle záleží, měli bychom si trochu toho času na prostudování, alespoň těch nejškodlivějších přídatných látek... zobrazit článek

RESTAURACE

Černý Orel

Pivovar s restaurací a ubytováním.The New York Times zařadil Kroměříž a Pivovar...