17. 5. 2024   |   svátek má Aneta
 

Holandská omáčka

Název Množství a jednotka
hovězí vývar 1 l
žloutek 4-6 ks
máslo 50 g
hladká mouka 1 lžíce
citrónová šťáva
Zobrazit všechny ingredience

oběd
Porce: 4
Kuchyně: česká
Příprava: 15 min.
Vaření: 30 min.
Mamut :-)



Postup
Na holandskou omáčku je výborný silnější hovězí vývar. Žloutky rozšleháme v trošce studeného vývaru nebo vody s moukou nebo bramborovou moučkou. Vývar přivedeme k varu, vložíme do vodní lázně a za stálého šlehání do něj přilijeme rozšlehané žloutky s moukou. Jakmile začne omáčka houstnout, odstavíme ji, přidáme máslo a za stálého míchání omáčku dochutíme solí a citronovou šťávou. Omáčku ihned podáváme.

Holandskou omáčku podáváme k rybám a filé opečeným na másle, vařenému nebo grilovanému masu, ke květáku nebo ji smícháme s orestovanými kuřecími nudličkami a plníme jí palačinky.


 


RECEPTY

Kuře na houbách

Postup: Hlívu ústřičnou nakrájíme na tenké proužky. V kastrůlku na lžíci oleje necháme... zobrazit recept

RECEPTY

Játra na šťávě

Postup: Játra očistíme, odstraníme kanálky a nakrájíme na nudličky. Na oleji osmažíme... zobrazit recept

RECEPTY

Ratatouille

Postup: Zeleninu kromě rajčat očistíme, řádně omyjeme a nakrájíme na stejně velké... zobrazit recept

RECEPTY

Celerový salát s uzeným lososem

Postup: Polovinu středně velkého celeru a 2 menší jablka oloupeme a nastrouháme na... zobrazit recept

RECEPTY

Tzatziki

Postup: Salátovou okurku očistíme a nastrouháme na hrubém struhadle. Nastrouhané okurky... zobrazit recept

ZAJÍMAVOSTI

Sbíráme éčka...

Kdo to má pořád sledovat, jestli je v jídle nějaké to éčko, řekne si spousta z nás. Pokud nám ale na našem těle záleží, měli bychom si trochu toho času na prostudování, alespoň těch nejškodlivějších přídatných látek... zobrazit článek

RESTAURACE

Restaurant Slunečnice

Restaurace Club Slunečnice je vyhlášena svým příjemným, stylovým prostředím a...