20. 8. 2025   |   svátek má Bernard
 

Polévka z jarních bylinek

Název Množství a jednotka
mladé lístky kopřiv 1 hrst
lístky popence 1/2 hrsti
lístky jahodníku 1/2 hrsti
petrželka 1 hrst
smetana 12% 250 ml
Zobrazit všechny ingredience

polévky
Porce: 4
Kuchyně: staročeská
Příprava: 10 min.
Vaření: 15 min.
Mamut :-)



Postup
Mladé lístky kopřiv, popence, jahodníku a petrželky opereme a nasekáme najemno. Rozpustíme máslo, vhodíme bylinky a chvilku podusíme. Podlijeme vodou, osolíme, přidáme světlou jíšku z másla a mouky a povaříme asi deset minut. Před podáváním přilijeme smetanu s rozkvedlaným žloutkem. Polévku podáváme s osmaženou houskou.


 


RECEPTY

Rýžový nákyp

Postup: Ryži uvaříme v mléce - na jeden díl rýže dáme dva díly mléka, na rýžový nákyp... zobrazit recept

RECEPTY

Hospodský guláš

Postup: Cibuli nakrájíme nadrobno a osmažíme na oleji dozlatova. Mezitím nakrájíme maso... zobrazit recept

RECEPTY

Brokolice zapečená se sýrem

Postup: Brambory oškrábeme a v celku dáme vařit. Osolíme, okmínujeme. Vaříme asi 10... zobrazit recept

RECEPTY

Kapří hranolky

Postup: Kapra omyjeme, osušíme, nasolíme, potřeme rozetřeným česnekem, pokapeme... zobrazit recept

RECEPTY

Křenové zelí (vitamínová bomba)

Postup: Hlávku zelí očistíme od nepěkných listů. Rozpůlíme a nakrouháme na jemno. Dáme... zobrazit recept

ZAJÍMAVOSTI

Sbíráme éčka...

Kdo to má pořád sledovat, jestli je v jídle nějaké to éčko, řekne si spousta z nás. Pokud nám ale na našem těle záleží, měli bychom si trochu toho času na prostudování, alespoň těch nejškodlivějších přídatných látek... zobrazit článek

PENZIONY

Penzion Šelenburk

Penzion je postavený v roce 1996 na místě bývalé hájenky v Krnově, městě na...