14. 5. 2024   |   svátek má Bonifác
 

Bešamel

Název Množství a jednotka
máslo 30 g
hladká mouka 1 lžíce
mléko 1/2 l
sůl

Kuchyně: česká
Příprava: 05 min.
Vaření: 15 min.
Mamut :-)



Postup
Bešamel tvoří základ téměř každé smetanové omáčky. Připravíme si máslo, hladkou mouku, a do hrníčku si nalijeme studené mléko nebo smetanu. Kdybychom nalévali mléko přímo z láhve nebo krabice, můžou se udělat hrudky, protože teče pomalu :-).
Na půl litru omáčky dáme 30g másla a 1 vrchovatou lžíci mouky. Máslo rozpustíme, přidáme mouku a mícháme tak dlouho, až začne mouka na okrajích růžovět. Pořád mícháme, rychle nalijeme přichystané mléko a dolijeme tekutinou (už jakékoliv teploty) podle receptu - vývar, mléko, smetanu nebo zakysanou smetanu, kterou předtím rozmícháme v trošce mléka. Osolíme zarovnanou čajovou lžičkou soli a za stálého míchání povaříme pět minut.
Takto připravený základ se používá do všech smetanových omáček nebo např. do lasagní.


Další fotografie
 


RECEPTY

Knedlíčky do polévky

Postup: Do misky vklepneme celé vajíčko, mírně jej osolíme, okořeníme špetkou... zobrazit recept

RECEPTY

Hovězí vývar

Postup: Maso a kosti omyjeme, vložíme do 1,5l studené vody, osolíme, přidáme oloupanou... zobrazit recept

RECEPTY

Cibulačka

Postup: Cibuli nakrájíme na tenká kolečka. Na oleji a másle zpěníme cibulku a... zobrazit recept

RECEPTY

Kapustová krémová polévka

Postup: Cibuli a špek nakrájíme nadrobno a na másle orestujeme. Přidáme nakrájenou... zobrazit recept

RECEPTY

Domácí ostraváček

Postup: Tvaroh, šlehačku a bílý smetanový jogurt smícháme nejprve vařečkou. Přidáme 2... zobrazit recept

VÝŽIVOVÁ PORADNA

Čím začít?

Napíšu, jak jsem se toho chopila já – třeba to někomu, kdo se ještě neodhodlal,... zobrazit článek

RESTAURACE

Staré časy

Stylová restaurace, která nabízí valašské speciality, steaky na grilu, domácí...