14. 6. 2024   |   svátek má Roland
 

Špaldový chléb

Název Množství a jednotka
hladká špaldová mouka 250 g
hladká mouka 125 g
polohrubá mouka 125 g
mléko 300 ml
čerstvé nebo sušené droždí
Zobrazit všechny ingredience

pečivo
Kuchyně: česká
Příprava: 02 h.
Vaření: 35 min.
Mamut :-)



Postup
Odměříme si 300ml mléka. Z odměřeného mléka odlijeme trošku do hrnku (asi 50ml), v mikrovlnce ohřejeme na 15 sekund, aby bylo mléko vlažné, přidáme lžičku cukru, rozdrobíme půl kostky droždí, přikryjeme ubrouskem a na teplejším místě necháme vzejít kvásek.
Zbytek mléka vlijeme do větší mísy, přidáme 4 polévkové lžíce olivového oleje, dvě čajové lžičky soli, dvě lžičky drceného nebo celého kmínu, 125g hladké mouky, 125g polohrubé mouky, 250g hladké špaldové mouky a vzešlý kvásek. Zaděláme hladké těsto, které se nelepí na stěny mísy ani na vařečku nebo hák u robota.
Mísu s těstem přikryjeme čistou utěrkou a necháme cca hodinu a půl až dvě hodiny kynout. Pak těsto vyklopíme do formy, kterou jsme vymazali olejem, a necháme pod utěrkou kynout ještě alespoň půl hodiny.

Troubu rozehřejeme na 230°. Chléb dáme do takto vyhřáté trouby a po pěti minutách snížíme teplotu v troubě na 200°. Chléb pečeme cca 35 minut. Po upečení chléb ihned vyndáme z trouby, potřeme vlažnou vodou a vyklopíme na prkýnko. Přikryjeme utěrkou a necháme pod utěrkou vychladnout.

Tip:
Místo kvásku můžeme vsypat sáček sušeného droždí přímo do těsta, tzn. odměříme 300ml mléka, přidáme olej, sůl, kmín, všechny mouky a sáček droždí, zaděláme těsto a necháme kynout. V tomto případě nedáváme cukr.


 


RECEPTY

Špagety s dýňovou omáčkou

Postup: Máslovou dýni oloupeme, Hokkaido loupat nemusíme, slupka vařením změkne. Dýni... zobrazit recept

RECEPTY

Jogurtový dezert s meruňkami

Postup: Jogurty smícháme se zakysanou smetanou, lžící moučkového cukru a s ušlehanou... zobrazit recept

RECEPTY

Palačinky s banánem a nutelou

Postup: Mléko rozšleháme s vejci, moukou, cukrem, solí a práškem do pečiva a umícháme... zobrazit recept

RECEPTY

Masarykovo cukroví

Postup: Ořechy alespoň na hodinu namočíme do studené vody, pak je necháme pořádně v... zobrazit recept

RECEPTY

Treska na čerstvém fenyklu

Postup: Rozmrazíme tresku nebo jiné filé. Nejprve si připravíme kuskus. Do vroucí vody... zobrazit recept

VÝŽIVOVÁ PORADNA

Doporučení pro ty, kteří chtějí trvale zhubnout a chystají se k výživovému poradci

Alespoň týden si pište přesně, co jíte, pijete, v kolik hodin přesně, co... zobrazit článek

RESTAURACE

Restaurant Slunečnice

Restaurace Club Slunečnice je vyhlášena svým příjemným, stylovým prostředím a...