23. 1. 2019   |   svátek má Zdeněk
 

Coca-cola řezy

Název Množství a jednotka
hladká mouka 300 g
moučkový cukr 230 g
jedlá soda 1 lžička
prášek do pečiva 1/2 ks
sůl špetka
Zobrazit všechny ingredience

moučník
Kuchyně: česká
Příprava: 20 min.
Vaření: 35 min.
Mamut :-)



Postup
Nejprve dáme do kastrůlku 250g másla, 250ml Coca-coly, 4 lžíce hořkého kakaa a přivedeme pod bod varu, promícháme, až se máslo rozpustí a kakao je bez hrudek a směs odstavíme. Necháme mírně prochladnout.

Ve větší míse smícháme hladkou mouku, 230g moučkového cukru, 1 lžičku sody, 1/2 prášku do pečiva a špetku soli.
V druhé misce ušleháme elektrickým šlehačem do světlé pěny dvě vejce, přidáme 120 ml podmáslí a prošleháme.

Do suché směsi opět šlehačem vmícháme vajíčka s podmáslím a kakaovo-colovou směs.
Těsto vylijeme na vymazaný a polohrubou moukou vysypaný plech s vyšším okrajem a pečeme při teplotě 180° asi 35 minut.
Necháme vychladnout.

Připravíme si polevu - 200 g másla, 2 lžíce hořkého kakaa a 50 ml Coca-coly opět zahřejeme do úplného rozpuštění všech surovin. Odstavíme a přidáme 200 g moučkového cukru.

Do těsta uděláme obrácenou vařečkou díry cca 5 cm od sebe, a opatrně do vznikých děr lijeme polevu, poleva ihned vsákne do buchty. Polevu do děr nalijeme nadvakrát, zbytek polevy (musíme si nechat tolik, aby to vyšlo) rozetřeme po povrchu.
Do děr, které pořád zůstanou vidět, naaranžujeme želatinové bonbóny ve tvaru Coca cola lahviček :-).
Moučník necháme v lednici ztuhnout.

Místo Coca-coly můžeme samozřejmě použít Pepsi-colu :-).


Další fotografie
 


RECEPTY

Broskvové řezy

Postup: Změklé máslo utřeme s cukrem, přidáme žloutky, mouku smíchanou s práškem do... zobrazit recept

RECEPTY

Čokoládová zmrzlina

Postup: V kastrůlku rozpustíme čokoládu na vaření, 4 lžíce medu a 2 lžíce hořkého... zobrazit recept

RECEPTY

Musaka

Postup: 2 středně velké lilky omyjeme, odkrojíme konce a neoloupané je nakrájíme na 1/2... zobrazit recept

RECEPTY

Telecí ragů s mrkví a hráškem

Postup: Telecí maso (kýtu, plecko, hrudí) nakrájíme na kostky a poprášíme hladkou... zobrazit recept

RECEPTY

Třešňová bublanina

Postup: Změklý tuk napěníme, přidáme žloutky a cukr a utřeme lehké těsto. Po lžících... zobrazit recept

BABKA KOŘENÁŘKA

Bazalka

Bazalka je aromatická rostlina z čeledi hluchavkovitých. Kvete od června do září. Je původem z Indie a z dalších vlhkých tropických regionů Asie, kde byla pěstována více než 5000 let. Již ve starověkém Řecku ji používali též k... zobrazit článek

RESTAURACE

Zámeček pod hradem

Restaurace hotelu Zámeček je umístěna v historickém pivovarském sklepení a...