2. 6. 2024   |   svátek má Jarmil
 

Výživová poradna › Škvarková pomazánka

Název Množství a jednotka
vepřové sádlo bez kůže 1 kg
česnek 2 stroužky
petrželka
tymián špetka
jablko 1/4 ks
Zobrazit všechny ingredience

večeře
Kuchyně: staročeská
Příprava: 15 min.
Vaření: 02 h.
Mamut :-)



Postup
Škvarky:
Sádlo zbavíme případné tuhé kůže a nakrájíme jej na asi 2 cm kostky. Dáme do většího kastrolu a pomalu, na mírném plameni, škvaříme. Vodu nepřidávám, sádlo se rozpustí hezky samo. Doba škvaření je podle množství sádla, asi kilo sádla se škvaří tak hodinu a půl. Občas promícháme. Jakmile škvarky zezlátnou, odstavíme je ze sporáku, ještě asi čtvrt hodiny budou docházet.
Škvarky vybereme zvlášť do misky nebo sklenice, sádlo slijeme do sklenic. Necháme vychladnout.

Škvarková pomazánka:
Středně velkou cibuli nakrájíme najemno a na lžíci sádla osmažime dozlatova. Necháme vychladnout.
Škvarky rozmixujeme nebo pomeleme na masovém mlýnku, jemně osolíme, přidáme dva velké utřené stroužky česneku, půlku menší čerstvé cibule (nebo jarní cibulku) nakrájené nadrobno, špetku tymiánu, hrst nasekané hladkolisté petrželky, směs opepříme, přidáme vychladlou osmaženou cibulku, na kostičky nakrájenou čtvrtku oloupaného jablka, čisté sádlo podle chuti a všechno společně ještě jednou krátce rozmixujeme. Necháme nejlépe alespoň do druhého dne odležet v lednici.



 


RECEPTY

Okurkový sirup

Postup: Okurky oloupeme, a buďto rozmixujeme nebo nastrouháme na struhadle.... zobrazit recept

RECEPTY

BeBe řezy

Postup: Z 1/2l mléka uvaříme vanilkový puding, necháme vychladnout. Změklé máslo utřeme... zobrazit recept

RECEPTY

Domácí jahodová dřeň

Postup: Jahody umyjeme, odstraníme stopky, dáme do větší mísy a rozmixujeme. Přidáme... zobrazit recept

RECEPTY

Pistáciové košíčky

Postup: Připravíme si linecké košíčky:Na vál prosejeme mouku s cukrem, doprostřed... zobrazit recept

RECEPTY

Rajčatová polévka Arrabbiata s brokolicí

Postup: Brokolici rozebereme na růžičky a dáme vařit do osolené vody. Po chvilce... zobrazit recept

MOUDRÉ RADY BABIČEK

Jak napravit...

Povedlo se nám přesolit? Omáčky - záleží, jakou omáčku děláme. Smetanové zředíme mlékem s troškou mouky, smetanou, žloutkem rozmíchaným v trošce mléka nebo najemno nastrouhaným syrovým bramborem, omáčku pár minut ještě povaříme.... zobrazit článek

RESTAURACE

Stará kuželna

Restaurace Stará kuželna nabízí domácí kuchyni, exclusivní vinnou nabídku,...