Na vál vsypeme mouku, uděláme v ní důlek, vlijeme vlažné mléko a rozdrobíme kvasnice. Necháme pár minut odpočinout, aby se kvasnice lépe rozpustily. Přidáme změklé máslo (nebo Stellu, Heru), pokud je tuk tuhý, můžeme jen nastrouhat. Vypracujeme hladké těsto, zabalíme do potravinářské fólie a uložíme na cca hodinu do lednice. Těsto vyválíme na tloušťku cca 3-5 mm, vykrajujeme libovolné tvary, klademe na plech vyložený pečicím papírem a upečeme při teplotě 180° cca 10 minut dorůžova. Ještě horké obalujeme v moučkovém cukru smíchaném s vanilkovým cukrem.
Žloutky: zbylé žloutky dáme do porcelánového
hrníčku a zalijeme lžičkou oleje.
Chléb: nejlépe je uložený do chlebovky, přikrytý
utěrkou. K chlebu můžeme přidat rozkrojené jablko, vydrží déle vláčný.
Tvaroh: tvrdý tvaroh se...
zobrazit článek