3. 8. 2025   |   svátek má Miluše
 

Vosí hnízda (Včelí úly)

Název Množství a jednotka
piškoty drcené, mleté 300 g
moučkový cukr 120 g
máslo 120 g
kakao 2 lžíce
mléko 3 lžíce
Zobrazit všechny ingredience

cukroví
Kuchyně: staročeská
Příprava: 01 h.
Vaření:
Mamut :-)


Taky už vás napadlo, proč se někde tomuto cukroví říká vosí hnízda, když mají tvar včelích úlků? Myslím, že je přejmenoval kdysi nějaký vtipálek, a ono se to chytlo :-).



Postup
Piškoty rozmixujeme nebo pomeleme a dáme do mísy. Máslo rozpustíme.
K pomletým piškotům (300g) přidáme 120g moučkového cukru, 2 lžíce kakaa, 120g rozpuštěného másla, 3 lžice mléka a 6 lžic rumu. Vypracujeme kompaktní těsto nejprve vařečkou, pak jej v míse prohněteme rukou - pokud se moc drobí, přidáme ještě trošku rozpuštěného másla, lžíci mléka nebo lžíci rumu - tak, aby šly tvarovat kuličky.
V druhé misce si připravíme náplň - smícháme 120g změklého másla, 120g moučkového cukru, 2 žloutky a 2 lžíce rumu.
Z piškotového těsta vždy vytvarujeme kuličku o průměru asi 2cm, obalíme ji v moučkovém cukru, vmáčkneme do formičky, kterou rovněž vysypeme moučkovým cukrem. Obráceným koncem vařečky, který opět namáčíme v cukru, uděláme do každého úlku důlek, naplníme náplní (plním zdobičkou), úlek uzavřeme piškotem a vyklepneme.
Úlky necháme oschnout, pak můžeme ještě dozdobit čokoládou.
Z tohoto množství je 45ks úlů.

Tip:
Včelí úlky můžeme naplnit také hustším vaječným koňakem, pudinkovým nebo vaječným vařeným krémem, rozpuštěnou čokoládou nebo nutelou, nebo do uvedeného krému přidat lžíci salka/kondenzovaného mléka.


 


RECEPTY

Kančí se šípkovou omáčkou

Postup: Kančí maso - plecko, kýtu nebo hřbet očistíme, odblaníme, ostrým nožem uděláme... zobrazit recept

RECEPTY

Kuskusoto se zeleninou

Postup: Zeleninu očistíme a nakrájíme. Papriku, cuketu a rajčata na kostičky, cibuli na... zobrazit recept

RECEPTY

Tchýnino "maso na šťávě"

Postup: Cibuli nakrájíme nadrobno a maso na menší kostky. Na sádle opečeme cibuli... zobrazit recept

RECEPTY

Zadělávané kachní žaludky a srdíčka

Postup: Kachní žaludky překrájíme na menší kousky, srdíčkům odkrojíme nevzhledné vrchní... zobrazit recept

RECEPTY

Brokolicovo-česneková polévka

Postup: Na másle lehce opražíme dorůžova krupičku, zalijeme vývarem, přidáme očištěnou... zobrazit recept

BABKA KOŘENÁŘKA

Med

Už staří Egypťané si cenili med pro své blahodárné účinky. V tzv. Smithově... zobrazit článek

RESTAURACE

Restaurace na Fojtství

Restaurace na Fojství se nachází v malé vesnici Veřovice která leží u západního...