16. 5. 2024   |   svátek má Přemysl
 

Výživová poradna › Masarykovo cukroví

Název Množství a jednotka
hladká mouka 300 g
máslo 200 g
moučkový cukr 100 g
žloutek 1 ks
kakao 1 lžíce
Zobrazit všechny ingredience

cukroví
Kuchyně: staročeská
Příprava: 20 min.
Vaření: 10 min.
Mamut :-)



Postup
Ořechy alespoň na hodinu namočíme do studené vody, pak je necháme pořádně v cedníku okapat a lehce prosušíme papírovým ubrouskem. Z hladké mouky, moučkového cukru, másla, žloutku a kakaa vypracujeme vláčné těsto. Ořechy nahrubo nasekáme, lehce poprášíme hladkou moukou a zapracujeme je do těsta. Z těsta vytvarujeme válečky o průměru asi 4 cm, zabalíme do potravinářské fólie a dáme do lednice na 2 hodiny ztuhnout (klidně do druhého dne). Válečky ostrým nožem nakrájíme na asi půlcentimetrové plátky, které klademe na plech vyložený pečicím papírem. Pečeme na 180° asi 8-10 minut. Upečené cukroví necháme mírně vychladnout a obalujeme v moučkovém cukru smíchaném s vanilkovým cukrem. Čím je cukroví při obalování teplejší, tím více cukru se na něj nabalí, obaluju raději téměř vychladlé.

Tip:
Masarykovo cukroví můžeme dělat i z lískových oříšků - ty nejprve opražíme nasucho na pánvi, opražené promneme v utěrce, odstraníme slupky co půjde, teprve pak oříšky namočíme do vody.
Kakao lze úplně vynechat.


 


RECEPTY

Cuketové řízky v sýrovém těstíčku

Postup: Tři středně velké cukety dobře očistíme kartáčkem, omyjeme, osušíme papírovou... zobrazit recept

RECEPTY

Celerová polévka

Postup: Nastrouháme si půlku menšího celeru.Do hrnce dáme na kostky nakrájenou slaninu... zobrazit recept

RECEPTY

Špagetová bábovka

Postup: Špagety uvaříme v osolené vodě téměř doměkka - nedovaříme úplně, budeme je... zobrazit recept

RECEPTY

Kyselé zelí do skleniček

Postup: Hlávku zelí zbavíme nepěkných listů, rozpůlíme , vyřízneme košťál a nakrouháme... zobrazit recept

RECEPTY

Mamutí tajemství

Postup: Plátky vepřové kýty (ale i krkovičky, kuřecí nebo krůtí prsa) naklepeme,... zobrazit recept

ZAJÍMAVOSTI

Sbíráme éčka...

Kdo to má pořád sledovat, jestli je v jídle nějaké to éčko, řekne si spousta z nás. Pokud nám ale na našem těle záleží, měli bychom si trochu toho času na prostudování, alespoň těch nejškodlivějších přídatných látek... zobrazit článek

RESTAURACE

U Johana

Je jen málo míst, kde se člověk cítí opravdu uvolněně a dobře, naše restaurace...