2. 7. 2025   |   svátek má Patricie
 

Masarykovo cukroví

Název Množství a jednotka
hladká mouka 300 g
máslo 200 g
moučkový cukr 100 g
žloutek 1 ks
kakao 1 lžíce
Zobrazit všechny ingredience

cukroví
Kuchyně: staročeská
Příprava: 20 min.
Vaření: 10 min.
Mamut :-)



Postup
Ořechy alespoň na hodinu namočíme do studené vody, pak je necháme pořádně v cedníku okapat a lehce prosušíme papírovým ubrouskem. Z hladké mouky, moučkového cukru, másla, žloutku a kakaa vypracujeme vláčné těsto. Ořechy nahrubo nasekáme, lehce poprášíme hladkou moukou a zapracujeme je do těsta. Z těsta vytvarujeme válečky o průměru asi 4 cm, zabalíme do potravinářské fólie a dáme do lednice na 2 hodiny ztuhnout (klidně do druhého dne). Válečky ostrým nožem nakrájíme na asi půlcentimetrové plátky, které klademe na plech vyložený pečicím papírem. Pečeme na 180° asi 8-10 minut. Upečené cukroví necháme mírně vychladnout a obalujeme v moučkovém cukru smíchaném s vanilkovým cukrem. Čím je cukroví při obalování teplejší, tím více cukru se na něj nabalí, obaluju raději téměř vychladlé.

Tip:
Masarykovo cukroví můžeme dělat i z lískových oříšků - ty nejprve opražíme nasucho na pánvi, opražené promneme v utěrce, odstraníme slupky co půjde, teprve pak oříšky namočíme do vody.
Kakao lze úplně vynechat.


 


RECEPTY

Mrkvový dort

Postup: Mrkev očistíme a nastrouháme na nejjemnějším struhadle (hvězdičky) nebo... zobrazit recept

RECEPTY

Maminčin jablkový závin 1

Postup: Na vál prosijeme mouku, přidáme prášek do pečiva, změklé máslo, cukr, vejce a... zobrazit recept

RECEPTY

Plněné papriky

Postup: Osmažíme nakrájenou cibulku. Mleté maso dáme do mísy, osolíme, opepříme,... zobrazit recept

RECEPTY

Zadělávané kachní žaludky a srdíčka

Postup: Kachní žaludky překrájíme na menší kousky, srdíčkům odkrojíme nevzhledné vrchní... zobrazit recept

RECEPTY

Špagety "aglio olio"

Postup: Špagety dáme vařit do dostatečného množství osolené vody - na tři litry vody... zobrazit recept

BABKA KOŘENÁŘKA

Máta

Máta peprná patří mezi nejpoužívanější rostliny. Latinsky se označuje jako Mentha piperita či Mentha × piperita. Běžně se můžete setkat i s mnoha lidovými názvy, které znějí pepřová máta, balšám, větrová bylina, větrové... zobrazit článek

RESTAURACE

Lašská jizba

Vesnice Sedliště na Frýdecko-místecku zve k návštěvě stylové restaurace Lašská...