14. 5. 2024   |   svátek má Bonifác
 

Výživová poradna › Boloňská omáčka s červenou čočkou

Název Množství a jednotka
červená čočka 200 g
mrkev 2 ks
petržel 2 ks
rajčata loupaná krájená v plechovce 1 ks
česnek 4 stroužky
Zobrazit všechny ingredience

oběd
Porce: 4
Kuchyně: česká
Příprava: 10 min.
Vaření: 25 min.
Mamut :-)



Postup
Na olivovém oleji orestujeme najemno nakrájenou cibuli, přidáme nahrubo nastrouhanou mrkev, petržel a prolisované 2 stroužky česneku, osmahneme, až mrkev zežloutne. Přidáme plechovku krájených rajčat, zalijeme vroucí vodou (dávám plnou plechovku od rajčat), přidáme červenou čočku, směs osolíme, opepříme, okořeníme lžičkou sušené (nebo lžící čerstvé) bazalky a vaříme doměkka, až omáčka zhoustne. Pokud se vyvařuje voda, průběžně doléváme po troškách vroucí vodu, až je čočka měkká. Nakonec omáčku dochutíme ještě 2 stroužky prolisovaného česneku, lžičkou cukru, případně dosolíme podle potřeby. Podáváme se špagetami.


 


RECEPTY

Červená řepa pečená v alobalu

Postup: Červenou řepu - množství dáme podle velikosti a počtu osob, na osobu asi dvě... zobrazit recept

RECEPTY

Bramboráky (Cmunda)

Postup: Brambory oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle. Přebytečnou vodu slijeme,... zobrazit recept

RECEPTY

Tatarský biftek (tatarák)

Postup: Na přípravu tataráku vybereme co nejkvalitnější maso. Maso naškrábeme ostrým... zobrazit recept

RECEPTY

Tříbarevné řezy

Postup: Nejprve si uvaříme pudink ze 1/4 litru mléka, jednoho pudinkového prášku a cca... zobrazit recept

RECEPTY

Kančí se šípkovou omáčkou

Postup: Kančí maso - plecko, kýtu nebo hřbet očistíme, odblaníme, ostrým nožem uděláme... zobrazit recept

ZAJÍMAVOSTI

Éčka v nanucích - jsou bezpečná?

Guma guar, karubin, karagenan, lecitin... co si pod tím máme představit? Tak si těm "éčkům" z testovaných nanuků podíváme na zoubek. Jaká jsou éčka v testovaných nanucích: Téměř u všech "éček" v testovaných výrobcích se jedná... zobrazit článek

RESTAURACE

Jan Maria

Tradici moravské kuchyně důmyslně mixujeme s moderními trendy. S dobrým jídlem...