8. 10. 2024   |   svátek má Věra
 

Rychlokvašky -okurky

Název Množství a jednotka
sůl
okurky nakládačky
studená voda
vinné listy

příloha ka masu, ke
Kuchyně: staročeská
Příprava:
Vaření:
Dana Beňaková



Postup
Okurky nakladačky, mohbou být i přerostlé, důkladně omyjeme, nejlépe odrhneme kartáčkem na zeleninu.
Opatříme si listy vinné révy, pokud nemáme může být i višňové listí, ale to je trošku jiná chuť.Listí také dobře opláchneme.
Podle množství okurek si připravíme rnec, kastrol, nebo nejlépe puclák, máme-li, Pak ještě dostatečné množství soli , pokličku, starý talířek nebo i jen kus čistého prkýnka, pokud máme, tak žulovou kostku (nemusíme kvůli tomu ale jí rozebírat silnici :-)) nebo jiný "šutr" na zatížení. Pokud neseženeme, vypomůžeme si butelkou nebo menším hrncem naplněným vodou - a můžeme začít.
Na dno nádoby dáme vrstvu listí, na to narovnéme vrstvu okurek, pěkně hustě vedle sebe, důkladně posypeme solí, přikryjeme vrstvou listí, opět dáme okurky které posolíme, navrch zase listí - opakujeme dokud nám suroviny stačí, navrchu musí být vrstva listí.
Celé to "okurkové nadělení" zalijeme studenou vodou, přikryjeme menší pokličkou, talířkem nebo prkýnkem (jde jen o to, aby se okurky důkladně a hlavně rovnoměrně zatížily). Na to dáme buď ten těžký šutr nebo hrnec s vodu.
To celé doporučuji postavit ještě do lavora nebo většího kastrola - při kvašení rádo přetéká.
Teď už můžeme jen tak pět dnů počkat a můžeme začít "kontrolovat", jak a zda už některé nejsou vhodné ke konzumaci. Přesnou dobu nelze odhadnout. Po každé naší "revizi" nutno ale okurky zase zakrýt listím a zatížit.
Jen pozor, aby na závěr tam ještě nějaké zbyly :-)


Další fotografie
 


RECEPTY

Tatrankové kuličky

Postup: Tatranky rozlámeme na menší kousky, nasypeme do nožového mixéru a rozdrtíme.... zobrazit recept

RECEPTY

Citronové palačinky

Postup: Z mouky, mléka, minerálky, vajec, cukru, citronové kůry a šťávy připravíme... zobrazit recept

RECEPTY

Čevabčiči

Postup: Mleté vepřové maso (nebo míchané vepřové s hovězím, obvykle se míchá 2/3... zobrazit recept

RECEPTY

Sádlové koláčky (Mouřeníny)

Postup: Z hladké mouky, moučkového cukru, sádla a 3 vrchovatých lžic kakaa vypracujeme... zobrazit recept

RECEPTY

Vejmrda (jablečný křen)

Postup: Křen oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle nebo rozmixujeme najemno.... zobrazit recept

ZAJÍMAVOSTI

5 důvodů proč navštívit Loket nad Ohří

Důležité královské město, které má v historii mnoho důležitých událostí. Loket nad Ohří je město na Sokolovsku, které vás svou krásou uchvátí. Historie tohoto města sahá až do 12. století, poté se Loket pomalu stává... zobrazit článek

PENZIONY

Penzion Sluníčko

Penzion Sluníčko *** nabízí díky své poloze, na úpatí Lysé hory, překrásný...