4. 5. 2024   |   svátek má Květoslav
 

Platýz na citronovém másle

Název Množství a jednotka
platýz 750 g
sůl
čerstvě mletý pepř
petrželka
citrónová šťáva 1 lžíce
Zobrazit všechny ingredience

oběd
Porce: 4
Kuchyně: česká
Příprava: 10 min.
Vaření: 10 min.
Mamut :-)



Postup
Platýze omyjeme, osušíme papírovou utěrkou (pokud je s kůží, tak u ocasu kůži nařízneme a pomocí ostrého nože stáhneme, pokud máme zmrzlé filety, necháme rozmrazit), lehce osolíme, opepříme a zaprášíme moukou - hladkou nebo třeba kukuřičnou). Na pánvi rozehřejeme 3 lžíce oleje, přidáme kousek másla a vložíme platýze nejprve hřbetní částí dolů. Opékáme asi 2 minuty z každé strany dozlatova. Platýze vyjmeme a odložíme na teplý talíř. Do výpeku přidáme 30g másla, zpěníme a pánev odstavíme. Přidáme lžíci citronové šťávy a nasekanou petrželku. Rybu přelijeme citronovým máslem a podáváme s bramborovou kaší nebo šťouchanými brambory.

Tip:
Místo platýze můžeme použít mořského vlka, candáta, pstruha apod.
Do šťávy můžeme nakonec zamíchat kapary.


Další fotografie
 


RECEPTY

Western fazole

Postup: Zbytky uzeného masa nakrájíme na kostičky, párky na kolečka. V hlubší pánvi na... zobrazit recept

RECEPTY

Zelné placky (jihočeské zelňáky, zelníky)

Postup: Uvařené brambory nastrouháme. Vodu z kysaného zelí slijeme do hrnku, zelí si... zobrazit recept

RECEPTY

Špagety s rajčaty a bazalkou

Postup: Na pánvi s olivovým olejem osmažíme na drobno nakrájenou cibulku s česnekem,... zobrazit recept

RECEPTY

Falešné matjesy z cukety

Postup: Cuketu omyjeme, neloupeme, nakrájíme na menší kostky nebo na tenké plátky, dáme... zobrazit recept

RECEPTY

Jogurt s műsli a jablky

Postup: Bílý jogurt smícháme s 30g műsli a nakrájeným jablkem. A dáme si k tomu... zobrazit recept

BABKA KOŘENÁŘKA

Med

Už staří Egypťané si cenili med pro své blahodárné účinky. V tzv. Smithově... zobrazit článek

RESTAURACE

Restaurace na Fojtství

Restaurace na Fojství se nachází v malé vesnici Veřovice která leží u západního...