19. 5. 2024   |   svátek má Ivo
 

Výživová poradna › Thajské rizoto

Název Množství a jednotka
kuřecí prsa 500 g
kulatozrnná rýže 500 g
velká mrkev 1 ks
houby 200 g
hrášek ve slaném nálevu sterilovaný 200 g
Zobrazit všechny ingredience

oběd
Porce: 4
Kuchyně: thajská
Příprava: 15 min.
Vaření: 30 min.
Mamut :-)



Postup
Nejprve uvaříme rýži - velmi dobrá do rizota je rýže Arborio, ale může být i obyčejná kulatozrnná. Rýži uvaříme v osolené vodě. Kuřecí nebo krůtí prsa nakrájíme na malé kostičky, dáme do misky, posypeme lžící škrobu a rukama promneme, aby se maso obalilo. Nesolíme! Mrkev očistíme a nakrájíme na tenké nudličky, které překrájíme, aby nám vznikly nudličky o délce cca 2 cm. Citronovou trávu přelijeme v malé mističce vroucí vodou (jen tak, aby byla ponořená, vody stačí jen trocha) a necháme nabobtnat. V hlubší pánvi (nejlépe wok) rozehřejeme olej, vhodíme maso, orestujeme, necháme zatáhnout, přidáme nakrájenou mrkev a společně orestujeme, až je maso opečené ze všech stran. Přidáme lžíci červené kari pasty, promícháme a zarestujeme asi 2 minuty. Přidáme hříbky - můžeme použít čerstvé, zavařené nebo zmražené, promícháme, přidáme 2 lžíce ústřicové omáčky, sušený zázvor, lžíci sojové omáčky, scezenou citronovou trávu, opepříme, podle chuti mírně osolíme a přidáme scezený hrášek. Vše společně podusíme asi pět minut, aby se propojily chutě, nakonec přidáme předem uvařenou rýži a promícháme. Pokud je rizoto moc husté, podlijeme podle potřeby 1-2 naběračkami vývaru.

Tip:
Místo hříbků můžeme dát čerstvé žampióny, pokud použijeme čerstvé hříbky nebo žampióny, necháme je po přidání k masu mírně podusit, až pustí šťávu.
Rizoto můžeme udělat i z ryby - filé z tresky, pangasia apod, příprava bude o něco kratší, postup je stejný.


 


RECEPTY

Tvarožník 2.

Postup: Máslo roztopíme, smícháme cukr, žloutky, tvaroh, máslo a krupičku s práškem do... zobrazit recept

RECEPTY

Dvojctihodné koláče

Postup: Z 250 ml mléka odlijeme cca 50 ml do hrnku, přidáme lžičku krupicového cukru a... zobrazit recept

RECEPTY

Zeleninové rizoto

Postup: V pánvi na lžičce másla udusíme zeleninu, mraženou, jakoukoli co máte rádi,... zobrazit recept

RECEPTY

Ovocný dort ze zakysané smetany

Postup: Ovoce (můžeme použít prakticky jakékoliv ovoce - jahody, maliny, broskve,... zobrazit recept

RECEPTY

Tvarohové knedlíky nejlepší

Postup: Tvaroh smícháme v míse s vajíčky a špetkou soli, přidáme krupici, strouhanku,... zobrazit recept

ZAJÍMAVOSTI

Rozmarýn

Rozmarýn (rozmarýna lékařská, latinsky rosmarinus officinalis) je stálezelená keřovitá rostlina, dorůstající až do 2 metrů. Má velmi příjemnou, pronikavou vůni i pěkné, z čeledi hluchavkovitých snad nejkrásnější ... zobrazit článek

RESTAURACE

U Johana

Je jen málo míst, kde se člověk cítí opravdu uvolněně a dobře, naše restaurace...