29. 4. 2024   |   svátek má Robert
 

Jehněčí na víně a rozmarýnu

Název Množství a jednotka
jehněčí kýta 1 kg
červená cibule 1 ks
velká mrkev 1 ks
malý celer 1/2 ks
menší cuketa 1/2 ks
Zobrazit všechny ingredience

oběd
Porce: 4
Kuchyně: česká
Příprava: 30 min.
Vaření: 03 h.
Mamut :-)



Postup
Jehněčí maso (kolínko, kýtu) pořádně očistíme - odblaníme a poctivě odstraníme přebytečný tuk, který dělá jehněčímu jeho charakteristický "ocásek" (nebo pachuť, zápach, jak kdo tomu říká :-) ). Zeleninu oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle, cibuli nakrájíme na měsíčky a česnek na plátky. Na másle necháme zesklovatět cibuli, přidáme všechnu zeleninu, orestujeme, zasypeme dvěma lžícemi třtinového cukru a necháme zkaramelizovat. Přidáme plechovku krájených loupaných rajčat, bobkový list, osolíme, opepříme, okořeníme rozmarýnem, zalijeme červeným vínem a povaříme asi 10 minut. Jehněčí maso osolíme, opepříme a na oleji osmahneme ze všech stran dozlatova. Maso vložíme do pekáčku, vlijeme na něj připravenou zeleninovou směs, hrnek vývaru, přikryjeme a pomalu v mírné troubě na 160° pečeme asi 3 hodiny doměkka. Upečené maso vyjmeme, šťávu přecedíme a podáváme se šťouchanými brambory, bramborovou kaší (petrželkovou, hráškovou, pažitkovou apod.) nebo s polentou.


Další fotografie
 


RECEPTY

Zapékané kotlety pod grilem

Postup: Kotlety omyjeme a osušíme. Rozklepeme, osolíme a opepříme. Po stranách... zobrazit recept

RECEPTY

Čevabčiči

Postup: Mleté vepřové maso (nebo míchané vepřové s hovězím, obvykle se míchá 2/3... zobrazit recept

RECEPTY

Thajské rizoto

Postup: Nejprve uvaříme rýži - velmi dobrá do rizota je rýže Arborio, ale může být i... zobrazit recept

RECEPTY

Rančerský salát

Postup: Vejce si uvaříme na tvrdo.Salám Mortadellu nebo Junior, okurky, uvařená vejce... zobrazit recept

RECEPTY

Kapusta zapečená s čedarem

Postup: Kapustu očistíme, nakrájíme nadrobno a povaříme v mírně osolené vodě 5 minut.... zobrazit recept

MOUDRÉ RADY BABIČEK

Jak napravit...

Povedlo se nám přesolit? Omáčky - záleží, jakou omáčku děláme. Smetanové zředíme mlékem s troškou mouky, smetanou, žloutkem rozmíchaným v trošce mléka nebo najemno nastrouhaným syrovým bramborem, omáčku pár minut ještě povaříme.... zobrazit článek

RESTAURACE

Černý Orel

Pivovar s restaurací a ubytováním.The New York Times zařadil Kroměříž a Pivovar...