19. 5. 2024   |   svátek má Ivo
 

Výživová poradna › Živáňská pečeně v alobalu

Název Množství a jednotka
plátky krkovičky bez kosti 4 ks
velká cibule 2 ks
pikantní klobása 2 ks
červená paprika 1-2 ks
brambory 750 g
Zobrazit všechny ingredience

oběd
Porce: 4
Kuchyně: slovenská
Příprava: 20 min.
Vaření: 01 h.
Mamut :-)


Receptů na živáňskou pečeni je hodně, pravá živáňská se připravuje z jehněčího, vepřového masa a hovězí svíčkové, nakládá se den až dva předem a pak se s cibulí a slaninou napichuje na jehly, balí do pergamenu a pomalu se rožní, ovšem vzhledem k tomu, že ne každý má možnost venkovního rožnění, dělá se v mnoha obměnách, může se na jehle připravovat na grilu, na plechu v troubě nebo v alobalu - a tohle je jedna z variant.



Postup
Silnější plátky krkovičky mírně naklepeme (naklepu je jen hřbetem ruky), mírně osolíme, opepříme, okořeníme grilovacím kořením, sladkou paprikou a potřeme olejem. Dáme do mísy a necháme odležet alespoň dvě hodiny, nejlépe přes noc.
Brambory oloupeme a nakrájíme na plátky. Oloupanou cibuli a klobásku nakrájíme na kolečka, papriku zbavíme semínek a rovněž nakrájíme na kolečka.
Utrhneme si větší čtverce alobalu, pomažeme olejem (jinak se brambory na alobal přilepí), doprostřed dáme plátky brambor (vždy na jednu porci, ale tak, ať vám tam všechno vejde :-) ), osolíme, opepříme, na brambory položíme naložený plátek krkovičky, plátek anglické slaniny, posypeme kolečky cibule, klobásky, pár koleček papriky a alobalový čtverec dobře uzavřeme a dáme na plech.
Pečeme v prudší vyhřáté troubě hodinu bez otevírání balíčků - nejprve 40 minut na 200°, pak snížíme teplotu na 180° a dopečeme dvacet minut.


Další fotografie
 


RECEPTY
RECEPTY

Cuketové placky

Postup: Brambory a cuketu oloupeme a nastrouháme na jemném (mrkvovém) struhadle.... zobrazit recept

RECEPTY

Oříško čokoládové trubičky

Postup: Na vál si dáme prosátou hladkou mouku, mletý cukr, rozkrájené máslo, mleté... zobrazit recept

RECEPTY

Kosmatice - smažené květy černého bezu

Postup: Květy černého bezu (necháme delší stonek, za který je budeme držet) namočíme na... zobrazit recept

RECEPTY

Jahodový smetanový želé dort

Postup: Nejprve si upečeme piškot - 4 žloutky šleháme elektrickým šlehačem, postupně... zobrazit recept

ZAJÍMAVOSTI

Pepř

Pepř je jedním z nejoblíbenějších a nejrozšířenějších koření na světě. A to nejen pro jeho výrazné a štiplavé aroma, ale i díky svým povzbuzujícím účinkům na naše tělo, které si mnozí z nás ani neuvědomují. Pepř černý je... zobrazit článek

PENZIONY

Hotel Grůň Mosty u Jablunkova

Hotel Grůň Mosty u Jablunkova se nachází v Moravskoslezských Beskydech na úpatí...