19. 5. 2022   |   svátek má Ivo
 

Perníkový betlém a svícínky

Název Množství a jednotka
hladká mouka 750 gramů
cukr mletý 300 gramů
kakao 1 - 2 lžíce
med 200 gramů
vejce 3 + 1 kusy
Zobrazit všechny ingredience

bílková poleva

Název Množství a jednotka
bílek 1 kus
citrónová šťáva 1/2 lžičky
cukr mletý 150 gramů
Kuchyně: česká
Příprava: 45 min.
Vaření: 10 min.
Jarča



Postup
V hrnci rozpustíme 1 lžíci tuku a vody a přidáme med. Do mísy dáme mouku, cukr, vejce, koření a přilijeme vychladlou směs. Zpracujeme těsto, dáme do ledničky a druhý den vykrajujeme různé tvary. U svícínků nezapomeneme vykrojit otvor pro svíčku.Vykrájené tvary propícháme špendlíkem , aby se nenafoukly a potřeme rozšlehaným celým vejcem. Upečené tvary zdobíme bílkovou polevou.


Další fotografie
 


RECEPTY

Jablečný koláč s kaki

Postup: Na vále smícháme mouku, moučkový cukr, citronovou kůru a sůl, přidáme studené... zobrazit recept

RECEPTY

Ořechové košíčky z tlapkového těsta

Postup: Na vál si navážíme všechny sypké přísady. Hřebíček pomeleme v mlýnku nebo... zobrazit recept

RECEPTY

Výborné kuličky

Postup: Vejce s cukrem šleháme ve vodní lázni do zhoustnutí - asi 10 minut. Přidáme... zobrazit recept

RECEPTY

Křenové zelí (vitamínová bomba)

Postup: Hlávku zelí očistíme od nepěkných listů. Rozpůlíme a nakrouháme na jemno. Dáme... zobrazit recept

RECEPTY

Sádlové koláčky (Mouřeníny)

Postup: Z hladké mouky, moučkového cukru, sádla a 3 vrchovatých lžic kakaa vypracujeme... zobrazit recept

ZAJÍMAVOSTI

Rozmarýn

Rozmarýn (rozmarýna lékařská, latinsky rosmarinus officinalis) je stálezelená keřovitá rostlina, dorůstající až do 2 metrů. Má velmi příjemnou, pronikavou vůni i pěkné, z čeledi hluchavkovitých snad nejkrásnější ... zobrazit článek

RESTAURACE

Restaurace na Fojtství

Restaurace na Fojství se nachází v malé vesnici Veřovice která leží u západního...