Všechnu zeleninu očistíme a omyjeme. Rajčata nařízneme do kříže, spaříme vroucí vodou (necháme ponořeno cca minutu) a oloupeme. Cibuli a papriku nakrájíme na proužky, rajčata překrájíme na menší kousky, podle velikosti - malé na čtvrtinky, větší na osminky a překrojit napůl. Cibuli necháme zesklovatět na trošce oleje, vsypeme papriky, osolíme lžičkou soli a za občasného promíchání podusíme asi deset minut. Přidáme rajčata a povaříme dalších asi 10 - 15 minut. Směsí naplníme vysterilizované skleničky, pečlivě utřeme papírovou utěrkou okraje sklenic a zavíčkujeme.
Sterilujeme 20 minut při 80°- na dno většího kastrolu dáme složenou utěrku (nebo dřevěné/silikonové podložky určené k zavařování), vložíme skleničky s lečem, zalijeme horkou vodou cca do poloviny výšky sklenic, hrnec přikryjeme a přivedeme vodu k varu. Od bodu varu v hrnci, kdy zmírníme var na úplné minimum, sterilujeme 20 minut. Po vyjmutí otočíme na deset minut skleničky na víčko.
Hostinec - penzion Harcovna se nachází v turisticky atraktivní oblasti Moravskoslezských Beskyd, regionu frýdlantsko. Byl vystavěn v obci Nová Ves u silnice z Frýdlantu nad Ostravicí do Malenovic. Hostinec je jeden z nejstarších v celém regionu, jeho bohatá historie sahá až do 18. století, jak o tom svědčí zápis v místní kronice. Geografická...