24. 9. 2021   |   svátek má Jaromír
 

Škvarková pomazánka

Název Množství a jednotka
vepřové sádlo bez kůže 1 kg
česnek 2 stroužky
petrželka
tymián špetka
jablko 1/4 ks
Zobrazit všechny ingredience

večeře
Kuchyně: staročeská
Příprava: 15 min.
Vaření: 02 h.
Mamut :-)



Postup
Škvarky:
Sádlo zbavíme případné tuhé kůže a nakrájíme jej na asi 2 cm kostky. Dáme do většího kastrolu a pomalu, na mírném plameni, škvaříme. Vodu nepřidávám, sádlo se rozpustí hezky samo. Doba škvaření je podle množství sádla, asi kilo sádla se škvaří tak hodinu a půl. Občas promícháme. Jakmile škvarky zezlátnou, odstavíme je ze sporáku, ještě asi čtvrt hodiny budou docházet.
Škvarky vybereme zvlášť do misky nebo sklenice, sádlo slijeme do sklenic. Necháme vychladnout.

Škvarková pomazánka:
Středně velkou cibuli nakrájíme najemno a na lžíci sádla osmažime dozlatova. Necháme vychladnout.
Škvarky rozmixujeme nebo pomeleme na masovém mlýnku, jemně osolíme, přidáme dva velké utřené stroužky česneku, půlku menší čerstvé cibule (nebo jarní cibulku) nakrájené nadrobno, špetku tymiánu, hrst nasekané hladkolisté petrželky, směs opepříme, přidáme vychladlou osmaženou cibulku, na kostičky nakrájenou čtvrtku oloupaného jablka, čisté sádlo podle chuti a všechno společně ještě jednou krátce rozmixujeme. Necháme nejlépe alespoň do druhého dne odležet v lednici.



 


RECEPTY

Staročeská husa

Postup: Husu omyjeme, osušíme, pokud má husa drůbky, odstraníme je. Odřízneme křídla a... zobrazit recept

RECEPTY

Krůtí nudličky v kari omáčce

Postup: Krůtí prsa nakrájíme na tenké nudličky a orestujeme na oleji. Osolíme,... zobrazit recept

RECEPTY

Salát z červené řepy

Postup: Malé červené řepy (cca 2až tři kusy) opláchneme a dáme uvařit (nejlépe, aby... zobrazit recept

RECEPTY

Kuře na houbách

Postup: Hlívu ústřičnou nakrájíme na tenké proužky. V kastrůlku na lžíci oleje necháme... zobrazit recept

RECEPTY

Bábovka s perníkem

Postup: Utřeme máslo, cukr, žloutky. Přidáme střídavě mouku, mléko a citronovou kůru. Z... zobrazit recept

BABKA KOŘENÁŘKA

Kokosový olej

Kokosový olej Vás překvapí svou širokou škálou působnosti. Je to rostlinný olej získávaný z dužniny plodu kokosovníku, neboli kokosového ořechu. Má příjemnou vůni i chuť, při pokojové teplotě je tekutý a v lednici... zobrazit článek

RESTAURACE

Černý Orel

Pivovar s restaurací a ubytováním.The New York Times zařadil Kroměříž a Pivovar...