14. 6. 2024   |   svátek má Roland
 

Bramboračka

Název Množství a jednotka
brambory 3 ks větší
mrkev 1 ks střední
celer bulvový 1/8 ks z větší
petržel - kořen 1 ks menší
kapusta hlávková 1/4 hlávky men
Zobrazit všechny ingredience

k obědu nebo samosta
Porce: 4
Kuchyně: jihočeská
Příprava:
Vaření:
Dana Beňaková



Postup
Mrkev, bulvový celer, kořenová petržel, hlávková kapusta,to vše nastrouháme na hrubo, syrové oloupané brambory pokrájíme na kostičky, přidáme pořádnou špetku majoránky, sůl, zalijeme cca litrem vody a dáme vařit.
Ze lžíce hladké mouky a lžičky tuku (sádlo, ceres...) usmažíme růžovou jíšku a přidáme do polévky důkladně provařit. Polévku ještě dochutíme rozetřeným stroužkem česneku - případně přidáme ještě další majoránku nebo sůl.


 


RECEPTY

Zapečený chřest s parmskou šunkou

Postup: Chřest opláchneme, důkladně oloupeme škrabkou cca ze dvou třetin tak, abychom... zobrazit recept

RECEPTY

Houbová smaženice

Postup: Na sádle osmahneme najemno nakrájenou cibulku, přidáme očištěné a nakrájené... zobrazit recept

RECEPTY

Dýňové rizoto s uzeným lososem

Postup: Na olivovém oleji zpěníme drobně nakrájenou cibulku, přidáme 2 utřené stroužky... zobrazit recept

RECEPTY

Pikantní pstruh

Postup: Vykuchané, umyté, osušené pstruhy nasolíme a necháme odležet. Pokapeme... zobrazit recept

RECEPTY

Játrový guláš

Postup: Kuřecí játra omyjeme očistíme a překrájíme na polovinu. V pánvi na oleji... zobrazit recept

ZAJÍMAVOSTI

Rozmarýn

Rozmarýn (rozmarýna lékařská, latinsky rosmarinus officinalis) je stálezelená keřovitá rostlina, dorůstající až do 2 metrů. Má velmi příjemnou, pronikavou vůni i pěkné, z čeledi hluchavkovitých snad nejkrásnější ... zobrazit článek

RESTAURACE

Jan Maria

Tradici moravské kuchyně důmyslně mixujeme s moderními trendy. S dobrým jídlem...