6. 5. 2024   |   svátek má Radoslav
 

Křehké řezy s tvarohem a jablky

Název Množství a jednotka
hladká mouka 30 dkg
cukr 10 dkg
tuk 20 dkg
sůl špetka
vejce 1 ks
Zobrazit všechny ingredience

Kuchyně: česká
Příprava:
Vaření:
Dana Beňaková



Postup
Nejprve si přiravívme těsto "deset, dvacet, třicet"´=10dkg cukru, 20dkg tuku, 30dkg moluky, 1 celé vejce a dáme na chvíli vychladit.
Připravíme si tvarohovou náplň: 1 tvaroh (vanička), cca lžíce Solamylu nebo pudinkového prášku,citronová kůra, strouhaný muškátový oříšek, cukr, sníh z 1 bílku
Oloupeme dvě větší jablka.
Malý pekáček (přibližně poloviční velikosti klasického plechu) vymastíme, a nahňácáme do něj polovinu těsta, (pekáč je vlastně jen veliká formička, tak úplně stejně). Na těsto nandáme či spíše vylijeme tvarohovou náplň, kterou poklademe silnějšími plátky oloupaných jablek. Mírně posypeme skořicí a troškou cukru a přikryjeme druhou polovinou těsta.
Protože však nápň je téměř tekutá - na vrchní placku použijerme jednoduchý fígl.
Ustřihneme si pečící papír velikosti odpovídající pekáčku, papír dobře pomoučíme a těsto na něj hńácáme stejně tak jako první polovinu do pekáčku, aby se nelepilo, nemusíme se bát moučit. Těsto potom i s papírem přeneseme do pekáčku a papír s vrchu sloupneme (s papírem nepečeme!).
Těsto propícháme vidličkou a pečeme do růžova. Kdo chce, může ještě potom pocákat čokoládou, ale to už je přímo luxus, stačí pocukrovat. Řezy doporučuji krájet až studené, kvůli zatuhnutí náplně.


Další fotografie
 


RECEPTY

Králík po provensálsku

Postup: Králíka naporcujeme (můžeme použít jen stehna), omyjeme a hodně potřeme... zobrazit recept

RECEPTY

Vepřová líčka na majoránce a černém pivu

Postup: Vepřová líčka očistíme, osušíme, (můžou být i telecí líčka, hovězí, nebo taky... zobrazit recept

RECEPTY

Zelňačka chudých

Postup: Suroviny:kysané zelí - cca dvě větší hrstěbrambory - cca 3 velké, jinak... zobrazit recept

RECEPTY

Šunkofleky

Postup: Fleky uvaříme v osolené vodě. Uzeninu - můžeme použít párkový, uzené maso,... zobrazit recept

RECEPTY

Křehký zelný salát Coleslaw od KFC

Postup: 1/2 střední hlávky zelí očistíme a najemno nakrouháme nožem nebo rozmixujeme... zobrazit recept

SPOLEČENSKÁ ETIKETA
RESTAURACE

Jan Maria

Tradici moravské kuchyně důmyslně mixujeme s moderními trendy. S dobrým jídlem...