22. 10. 2020   |   svátek má Sabina
 

Levandulový sirup

Název Množství a jednotka
květy levandule 50-60 ks
cukr krupice 1 kg
studená voda 1 l
citrón podle chuti

Kuchyně: česká
Příprava: 30 min.
Vaření:
Mamut :-)


Miluji levanduli ve všech podobách. Levandulové voňavé květy, nádherné fialové lány, voní mi v mýdle, šampónech, krémech, prostě všude - a také i v tomto sirupu. Do sklenky si dám trochu levandulového sirupu, kousek citrónu, někdy i pár lístků máty, zaliju perlivou vodou - a mám letní, trošku nezvyklou osvěžující limonádu. Navíc zdravou, bez chemie, skoro nic to nestojí, co víc si přát...



Postup
Na 1 l vody budeme potřebovat cca 50 - 60 květů levandule bez stopek a 1 kg cukru krupice.
Květy levandule opláchneme studenou vodou, dáme do hrnce, zalijeme litrem studené vody a přivedeme k varu. Povaříme dvě minuty, odstavíme, necháme vychladnout a do druhého dne uložíme do lednice. Druhý den šťávu přecedíme přes hustou gázu nebo plátýnko do hrnce, přidáme cukr, zahřejeme max. na 80° a občas promícháme, až se cukr úplně rozpustí. Pokud nechceme mít med, už dále nevaříme. Hotový sirup nalijeme do sterilizovaných lahví a uzavřeme. Už nesterilizujeme, s lahvemi netřepeme ani je neobracíme.

Toto je základní sirup z levandule, delším vařením a odpařením vody získáte levandulový med.
Do sirupu na začátku společně s květy levandule můžeme přidat pár koleček citrónu (na 1 l dáme 1 citrón), někde jsem viděla i kousek celé skořice. Nedávám ani jedno, citrón si dám až do sklenice.
Sirup lze vyrobit i ze sušené levandule - na litr vody a kilo cukru v tomto případě dáváme dvě vrchovaté lžíce sušené levandule.
Pokud má někdo obavy, že se mu sirup zkazí, může přidat zarovnanou lžičku kyseliny citronové (nebo ten citrón :-) ).
Sirup používáme zředěný minerálkou jako osvěžující letní nápoj, můžeme jej použít také samotný - lžičku sirupu na uklidnění nebo před spaním, při mírných bolestech hlavy a při stresu.


 


RECEPTY

Žampionový krém

Postup: Žampiony oloupeme a nakrájíme na plátky (klidně na větší kousky, polévka se... zobrazit recept

RECEPTY

Jahodová/vanilková domácí zmrzlina

Postup: Vejce s krupicovým a vanilkovým cukrem šleháme ve vodní lázni tak dlouho, až... zobrazit recept

RECEPTY

Houbová smaženice

Postup: Na sádle osmahneme najemno nakrájenou cibulku, přidáme očištěné a nakrájené... zobrazit recept

RECEPTY

Zelné placky (jihočeské zelňáky, zelníky)

Postup: Uvařené brambory nastrouháme. Vodu z kysaného zelí slijeme do hrnku, zelí si... zobrazit recept

RECEPTY

Krůtí závitky

Postup: Krůtí plátky - prsní řízky naklepneme, osolíme, opepříme a potřeme slabou... zobrazit recept

SPOLEČENSKÁ ETIKETA
PENZIONY

Horský hotel Sepetná

U nás je vše na dosah, máme ideální polohu uprostřed Beskyd přímo pod nejvyšší...