19. 5. 2024   |   svátek má Ivo
 

Zapomenuté heslo › Hrachová kaše

Název Množství a jednotka
žlutý hrách 500 g
bobkový list 1 ks
česnek 5 stroužků
majoránka 1 lžička
pepř
Zobrazit všechny ingredience

oběd
Porce: 4
Kuchyně: česká
Příprava: 12 h.
Vaření: 02 h.
Mamut :-)



Postup
Hrách zalijeme vodou tak, aby byl ponořený a necháme přes noc nabobtnat. Přidáme bobkový list, majoránku, osolíme jej a ve stejné vodě, ve které jsme ho namáčeli, ho uvaříme doměkka. V průběhu vaření sem tam přilijeme vroucí vodu, aby se nevyvařila. Ke konci varu by mělo být vody jen tak, aby se hrách nepřipálil, abychom nemuseli zahušťovat moukou (samozřejmě kdo chce, může zahustit). Vyjmeme bobkový list, přidáme utřený česnek a hrách rozmixujeme ponorným mixérem dohladka. Dochutíme solí a pepřem.
Nezahušťuji, není to potřeba, ale můžeme udělat zásmažku na sádle a přidat ke hrachu ke konci vaření.

Varianta: K hrachu na začátku vaření přidám uzené žebro nebo kousek uzeného bůčku vcelku, který po uvaření vyjmu.



 


RECEPTY

Uzené na medu s česnekem

Postup: Uzenou krkovičku opláchneme a osušíme. Na pánev si dáme tuk a rozehřejeme.... zobrazit recept

RECEPTY

Krémová česnečka

Postup: Česnek prolisujeme a zpěníme na másle. Česnek se nesmí připálit, zhořknul by.... zobrazit recept

RECEPTY

Knedlíky s mrkví

Postup: Surovinymrkev - cca 40 dkgmáslo - slabý plátečekmléko - cca 1/2 litrucukr - 3-4... zobrazit recept

RECEPTY

Perník s jablky

Postup: Nastrouháme si oloupaná jablíčka bez jádřinců.Do mísy prosijeme mouku, přidáme... zobrazit recept

RECEPTY

Švestková omáčka s uzeným masem

Postup: Připravíme si tmavší máslovou jíšku, kterou zředíme vývarem a povaříme. Přidáme... zobrazit recept

ZAJÍMAVOSTI

Sbíráme éčka...

Kdo to má pořád sledovat, jestli je v jídle nějaké to éčko, řekne si spousta z nás. Pokud nám ale na našem těle záleží, měli bychom si trochu toho času na prostudování, alespoň těch nejškodlivějších přídatných látek... zobrazit článek

RESTAURACE

Restaurant Slunečnice

Restaurace Club Slunečnice je vyhlášena svým příjemným, stylovým prostředím a...