Rýži propláchneme horkou vodou, necháme okapat, osmahneme na dvou lžících oleje, zalijeme vodou, osolíme a uvaříme doměkka. Maso použijeme vařené, pečené nebo grilované kuře, slepici, krůtí maso apod. Cibulku a špek nakrájíme nadrobno, zpěníme na másle, přidáme nakrájené maso, opečeme, přidáme oloupané a na větší kousky nakrájené žampióny a opět osmahneme. Jakmile žampióny pustí šťávu, přidáme krájená loupaná rajčata (čerstvé nebo z plechovky), osolíme, okořeníme kmínem, muškátovým květem, podusíme, vsypeme sterilovaný hrášek, promícháme a nakonec smícháme dohromady s uvařenou rýží. Rizoto na talířích posypeme strouhaným eidamem nebo parmezánem.
Tip: Žampióny můžeme vyměnit v sezóně za čerstvé hříbky, nebo místo nich můžeme nadrobno nakrájet hlívu ústřičnou.
Rozmarýn
(rozmarýna lékařská, latinsky rosmarinus officinalis) je stálezelená keřovitá rostlina, dorůstající až do 2 metrů. Má velmi příjemnou, pronikavou vůni
i pěkné, z čeledi hluchavkovitých snad nejkrásnější ...
zobrazit článek