21. 10. 2020   |   svátek má Brigita
 

Domácí ostrý kečup s česnekem

Název Množství a jednotka
rajčata 2 kg
jablka 2 ks
velká cibule 2 ks
kapie 1 ks
česnek 3-4 stroužky
Zobrazit všechny ingredience

Kuchyně: česká
Příprava: 15 min.
Vaření: 02 h.
Mamut :-)



Postup
Rajčata omyjeme a očistíme případná škaredá strupatá místa. Vložíme do hrnce i se slupkama, přidáme 2 větší, nahrubo nakrájené cibule, oloupaná překrájená jablka, zarovnanou lžíci soli, 4 plné lžíce cukru, jablečný ocet, lžičku mleté sladké papriky, 3-4 stroužky česneku, nakrájenou menší kapii, 1/2 lžičky sušeného zázvoru, 1/2 lžičky cayenského pepře, 1/4 feferonky a koření - všechno uvedené koření vložíme do čajítka, nebo kousku gázy, kterou dobře zavážeme, abychom ho pak složitě nelovili. Přivedeme k varu, během té doby rajčata v hrnci pomačkáme vařečkou, jen co jde, a pomalým varem za občasného promíchání vaříme 2 hodiny.
Vyndáme čajítko s kořením a směs rozmixujeme ponorným mixérem dohladka. Směs ještě propasírujeme přes jemný cedník (semínka rajčat se nerozmixují). Znovu přivedeme k varu, povaříme ještě asi pět minut, pokud je směs moc řídká, necháme za občasného pomíchání vařit ještě tak dlouho, jak bude potřeba, aby měl kečup hustší konzistenci.

Plníme do sterilizovaných skleniček cca 1cm pod okraj a sterilizujeme při 80° 20 minut - do širokého hrnce dáme na dno složenou utěrku nebo dřevěné/silikonové podložky přímo určené k zavařování, vložíme skleničky s kečupem, zalijeme do dvou třetin horkou vodou, hrnce zakryjeme a přivedeme k varu. Od chvíle, kdy začne vřít voda v hrnci, sterilujeme na velmi mírném plameni (nebo nízkém stupni) 20 minut. Hotové kečupy převrátíme víčkem dolů na deset minut.


 


RECEPTY

Krůtí nudličky na jablkách

Postup: Krůtí prsa nakrájíme na tenké nudličky a zprudka orestujeme na oleji. Osolíme,... zobrazit recept

RECEPTY

Piškotová roláda

Postup: Celá vejce s cukrem šleháme 15 minut. Do toho pak lehce vmícháme polohrubou... zobrazit recept

RECEPTY

Kuřecí stehna na šalvěji

Postup: Kuřecí stehna omyjeme, osušíme čistou utěrkou, osolíme, potřeme prolisovaným... zobrazit recept

RECEPTY

Čočka na způsob ratatouille

Postup: Čočku uvaříme v osolené vodě doměkka. Lilek a cuketu omyjeme a neoloupané... zobrazit recept

RECEPTY

Rančerský salát

Postup: Vejce si uvaříme na tvrdo.Salám Mortadellu nebo Junior, okurky, uvařená vejce... zobrazit recept

MOUDRÉ RADY BABIČEK

Uskladnění...

Žloutky: zbylé žloutky dáme do porcelánového hrníčku a zalijeme lžičkou oleje. Chléb: nejlépe je uložený do chlebovky, přikrytý utěrkou. K chlebu můžeme přidat rozkrojené jablko, vydrží déle vláčný. Tvaroh: tvrdý tvaroh se... zobrazit článek

RESTAURACE

Restaurant Slunečnice

Restaurace Club Slunečnice je vyhlášena svým příjemným, stylovým prostředím a...