2. 5. 2025   |   svátek má Zikmund
 

Čokoládové lanýže

Název Množství a jednotka
čokoláda 70% kakaa 375 g
máslo 35 g¨
smetana ke šlehání 40% 225 ml
hořké kakao na obalení

cukroví
Kuchyně: anglická
Příprava: 30 min.
Vaření:
Mamut :-)



Postup
Čokoládu s vysokým podílem kakaa rozpustíme ve vodní lázni dohladka. Přidáme máslo a šlehačku a pečlivě promícháme metličkou. Dáme do lednice ztuhnout.

Ze ztuhlé hmoty pomocí dvou kávových lžiček tvoříme lanýže, které obalujeme podle chuti, nám nejvíce chutnají obalené v hořkém kakau, ale můžou se obalit v mletých oříšcích, mandlích, v kokosu, skořici nebo nechat lanýže pořádně ztuhnout a máčet do rozpuštěné čokolády (tohle chce dost fofr a předtím znova alespoň na hodinu už hotové lanýže vychladit v lednici, vychlazené napichujeme na párátko, rychle namočíme do rozpuštěné čokolády a odkládáme na mřížku).

Tip:
Můžeme přidat trochu kvalitní whisky, koňaku nebo špetku (1/2 lžičky) mletého chilli.


 


RECEPTY

Londýnské řezy

Postup: Z hladké mouky, prášku do pečiva, másla, 120g moučkového cukru a žloutků... zobrazit recept

RECEPTY

Pikantní smažený sýr

Postup: Centimetrové plátky sýra, sýr zvolíme, jaký máme rádi, posypeme grilovacím... zobrazit recept

RECEPTY

Ovocný (biskupský) chlebíček - cukroví

Postup: Rozinky si namočíme předem alespoň na hodinu do dvou lžic rumu, sem tam je... zobrazit recept

RECEPTY

Jednohubky s houbami

Postup: Na pánvi, na másle orestujeme na drobno nakrájenou cibuli, přidáme sterilované,... zobrazit recept

RECEPTY

Kančí maso na myrtě po korsicku

Postup: Kančí maso - nejlépe z mladého kusu - nakrájíme na plátky (nenaklepáváme).... zobrazit recept

BABKA KOŘENÁŘKA

Máta

Máta peprná patří mezi nejpoužívanější rostliny. Latinsky se označuje jako Mentha piperita či Mentha × piperita. Běžně se můžete setkat i s mnoha lidovými názvy, které znějí pepřová máta, balšám, větrová bylina, větrové... zobrazit článek

RESTAURACE

Kraví hora

Hotel Kraví hora má stylovou NEKUŘÁCKOU RESTAURACI s dětským koutkem, která...