18. 5. 2024   |   svátek má Nataša
 

Králičí čína

Název Množství a jednotka
předem upečený králík 1 ks
červená paprika 1/2 ks
velká mrkev 1 ks
hnědé žampiony 4-5 ks
pórek kousek
Zobrazit všechny ingredience

oběd
Porce: 4
Kuchyně: čínská
Příprava: 20 min.
Vaření: 15 min.
Mamut :-)


Králík na smetaně, na česneku, na houbách... pořád jen králík! :-) Co takhle zkusit netradiční úpravu králičího masa, tentokrát jako čínu? Pro tuto úpravu je potřeba králíka tedy nejprve upéct, klidně den dopředu, nebo pokud nejste velcí jedlíci, tak stačí použít zbytek pečeného králíka z předešlého dne. Výsledek stojí za to.



Postup
Upečeného králíka obereme a maso nakrájíme na malé kousky. Papriku nakrájíme nadrobno, mrkev na tenké plátky, žampióny překrájíme na čtvrtinky nebo osminky, podle velikosti.
Čínské instantní nudle vložíme do vroucí vody, už nevaříme a necháme 4 - 5 minut odstát, pak scedíme.
Mezitím na trošce oleje orestujeme připravenou zeleninu, jakmile mrkev začne mírně měnit barvu do žluta, přidáme mražený hrášek, společně orestujeme asi 3 minuty, přidáme nakrájené králičí maso, okořeníme grilovacím kořením, opepříme, přidáme nakrájený pórek a lahůdkovou cibulku, 3 lžíce sojové omáčky a asi 1 cm nastrouhaného zázvoru. Směs můžeme mírně podlít (tak půl naběračky) výpekem z králíka nebo vývarem. Tekutinu necháme za mírného varu odpařit.
Na další pánvi rozehřejeme trošku oleje, přidáme scezené, okapané čínské nudle a za občasného promíchání zlehka osmažíme, v průběhu smažení přidáme 2 - 3 lžíce sojové omáčky.
Na talíře dáme čínské nudle a navršíme králičí směs, povrch posypeme nakrájenou lahůdkovou cibulkou.

Tip:
Místo králíka můžeme použít zbytky pečeného/grilovaného kuřete nebo krůtího masa. Králičí maso můžeme použít v podstatě jakkoliv upečené (na smetaně tedy asi ne :-) ), já jsem měla upečeného králíka po provensálsku. Bylo to výborné.


 


RECEPTY

Placičky jako příloha do polévek

Postup: Rohlíky nakrájíme na kostičky, tvrdý sýr nastrouháme. Dáme do misky a přidáme... zobrazit recept

RECEPTY

Ptáčci v rozletu

Postup: Hovězí plecko nakrájíme na tenké plátky, na několika místech nařízneme a... zobrazit recept

RECEPTY

Pirátské špagety

Postup: Špagety uvaříme v osolené vodě. Rybí filé (tresku, lososa nebo použijeme... zobrazit recept

RECEPTY

Rajčatový kečup

Postup: Rajčata omyjeme a očistíme případná škaredá strupatá místa. Vložíme do hrnce i... zobrazit recept

RECEPTY

Kedlubnová polévka

Postup: Zeleninu oloupeme a nakrájíme na kostičky (můžeme nastrouhat). Zalijeme 1 1/2 l... zobrazit recept

ZAJÍMAVOSTI

Pepř

Pepř je jedním z nejoblíbenějších a nejrozšířenějších koření na světě. A to nejen pro jeho výrazné a štiplavé aroma, ale i díky svým povzbuzujícím účinkům na naše tělo, které si mnozí z nás ani neuvědomují. Pepř černý je... zobrazit článek

PENZIONY

Penzion Na Harcovně

Hostinec - penzion Harcovna se nachází v turisticky atraktivní oblasti Moravskoslezských Beskyd, regionu frýdlantsko. Byl vystavěn v obci Nová Ves u silnice z Frýdlantu nad Ostravicí do Malenovic. Hostinec je jeden z nejstarších v celém regionu, jeho bohatá historie sahá až do 18. století, jak o tom svědčí zápis v místní kronice. Geografická...