Pepř je jedním z nejoblíbenějších a nejrozšířenějších koření na světě. A to nejen pro jeho výrazné a štiplavé aroma, ale i díky svým povzbuzujícím účinkům na naše tělo, které si mnozí z nás ani neuvědomují.
Pepř černý je plod pepřovníku černého (Piper nigrum), sklizený v nedozrálém stavu, používá se jako koření. Je to popínavá, stálezelená rostlina vzdáleně připomínající chmel. Dorůstá délky až 15 metrů a dožít se může až 60 let.
Historie:
Pochází z Indie, kde se užíval už ve starověku, dnes se však dováží z řady tropických zemí
(Brazílie, Malajsie, Čína, Vietnam, atd. Pepř do Evropy přivezl Alexandr Makedonský po svém tažení do Indie. Po dlouhá
staletí byl nesmírně drahý a rostlina byla Evropě neznámá, poprvé ji popsal ve
svém cestopise Marco Polo.
Jsou u nás i ti, kteří ho doma pěstují pro okrasu, ale v našich podmínkách je velmi těžké tuto rostlinu donutit k plození. Nejlepším klimatem pro jeho úspěšné pěstování jsou tropy, nemá však rád přímé slunce, prosperovat bude v mírném stínu nebo polostínu. Je to nejrozšířenější koření, používané ve všech kuchyních. Plody pepřovníku se sklízejí v různých stupních zralosti a procházejí jiným procesem zpracování, což dává pro použití v kuchyni více druhů:
§ Pepř černý - fermentované nedozrálé zelené bobule pepře černého. Ač bychom si mohli myslet, že je tomu naopak, černý pepř je usušeným, ještě nedozrálým plodem pepřovníku. Získáme ho tak, že otrháme hrozny s ještě nedozrálými plody pepřovníku v době, kdy začínají lehce červenat a ty pak sušíme na slunci, až ztmavnou a jejich slupka se zcvrkne. Nevyžadují žádnou další úpravu, proto je černý pepř nejlevnější ze všech zmíněných typů.
§ Pepř bílý – získáme z úplně dozrálých kuliček, jež se namáčejí a odlupováním se zbavují změklé tmavé slupky. Pak se suší na slunci tak dlouho, až se vnitřek plodů co nejvíce vybělí. Bílý pepř má znatelně jemnější chuť a není tak štiplavý
§ Pepř zelený - jsou to nedozrálé, rychle usušené, ale ještě plně zelené bobule, které se pro zachování barvy, aroma a měkké konzistence nakládají do octa nebo soli. Zelený pepř je velice oblíbeným kořením gurmánů. Je poněkud dražší, zato však delikátní.
§ Pepř růžový - bobule stromu pepřovec (Schinus) jsou to nedozrálé bobule, ten se však sklízí na počátku vybarvování kuliček do odstínů červené
§ Chilli paprička – též kayenský či kajenský pepř
§ Pepř dlouhý – plod pepřovníku dlouhého (Piper longum)
Postup: Tatranky rozlámeme na menší kousky, nasypeme do nožového mixéru a rozdrtíme.... zobrazit recept
Už staří Egypťané si cenili med pro své blahodárné účinky. V tzv. Smithově... zobrazit článek
Pizzerie & Brazilian Grill je stylová rodinná restaurace v Albrechticích u...