6. 10. 2022   |   svátek má Hanuš
 

Jablečný štrůdl z tvarohového těsta

Název Množství a jednotka
hladká mouka 250 g
měkký tvaroh (kostka) 250 g
máslo nebo Hera 250 g
sůl špetka
jablka 4-5 ks
Zobrazit všechny ingredience

moučník
Kuchyně: česká
Příprava: 20 min.
Vaření: 30 min.
Mamut :-)



Postup
Z mouky, změklého másla, kostky tvarohu a špetky soli dobře zpracujeme vláčné těsto, které dáme alespoň na dvě hodiny odležet do lednice. Krupicový cukr v misce smícháme s nastrouhanou citrónovou kůrou z půlky citrónu. Jablka oloupeme a nahrubo nastrouháme, šťávu, kterou jablka pustí, před plněním do závinů slijeme. Těsto rozdělíme na dva díly, z každé poloviny vyválíme tenkou placku na délku plechu, posypeme strouhaným perníkem, hustě poklademe nahrubo nastrouhanými jablky tak, aby nám zůstaly volné okraje na svinutí, jablka posypeme cukrem, nasekanými ořechy, skořicí, rozinkami a opatrně zavineme. Spoj těsta můžeme potřít rozšlehaným vajíčkem. Okraje stlačíme prsty a přehneme nahoru. Povrch závinu potřeme rozpuštěným máslem (nebo rozšlehaným vajíčkem, podle toho, jestli máte rádi matný nebo lesklý závin) a po celé délce propícháme na několika místech vidličkou, aby mohla odcházet pára. Štrůdly přendáme na plech vyložený pečícím papírem a upečeme ve vyhřáté troubě na 180° asi půl hodiny. Hotový štrůdl pocukrujeme.

Tip:
Tvaroh musí být kostka, jinak se bude těsto hodně lepit. Je jedno, jestli tučný nebo netučný, důležitá je kostka :-).
Místo tvarohu můžeme dát kelímek pomazánkového másla, výsledek je stejně vynikající.
Posypávat můžeme i mletými nebo drcenými piškoty, strouhankou nebo mletým kokosem.
Cukr dáváme podle potřeby, na jednu nohavici asi 1 - 2 polévkové lžíce cukru, podle kyselosti jablek.


 


RECEPTY

Zeleninová terina

Postup: Nahrubo nastrouhanou mrkev uvaříme doměkka v osolené vodě se zázvorem. Zvlášť... zobrazit recept

RECEPTY

Rybí polévka

Postup: Rybí maso - můžeme použít kapří hlavy bez žaber, mlíčí, "ocasy" bez ploutve,... zobrazit recept

RECEPTY

Jahodový koláč

Postup: Z hladké mouky, 140g moučkového cukru, 170g másla, tří žloutků a špetky... zobrazit recept

RECEPTY

Pečené plněné papriky

Postup: Mleté maso - nejlépe hovězí s vepřovým půl napůl, ale může být i jen hovězí... zobrazit recept

RECEPTY

Okurky podle babičky Aničky

Postup: Koupíme si asi 5 kg nakládaček okurek, namočíme je do vody , kartáčkem očistíme... zobrazit recept

ZAJÍMAVOSTI

Rozmarýn

Rozmarýn (rozmarýna lékařská, latinsky rosmarinus officinalis) je stálezelená keřovitá rostlina, dorůstající až do 2 metrů. Má velmi příjemnou, pronikavou vůni i pěkné, z čeledi hluchavkovitých snad nejkrásnější ... zobrazit článek

RESTAURACE

Ristorante di Valle

Restaurace je součástí Resortu Farské lúky, který se nachází v centru malebné...