24. 6. 2019   |   svátek má Jan
 

Zadělávaný tuřín

Název Množství a jednotka
tuřín 2-3 ks
smetana ke šlehání 1 ks
mléko 200 ml
masový vývar 300 ml
máslo 1 lžíce
Zobrazit všechny ingredience

oběd
Porce: 4
Kuchyně: česká
Příprava: 10 min.
Vaření: 01 h.
Mamut :-)


Tuřín je rostlina známá už asi 4000 let, pěstovali jej jako potravinu už starověké národy ve Středozemí. Dlouhá staletí se používal tuřín jako jedna z nejdůležitějších a základních potravin, velkou konkurencí se mu posléze staly brambory, nicméně u nás jej téměř zcela vymýtila druhá světová válka - používal se jakožto levná a krmná plodina v koncentračních táborech mnohdy jako jediná strava, tudíž se v dalších desetiletích v rámci ideologie moc nehodil do krámu. Dnes má už opět zasloužené místo v jídelníčcích.
Na Moravě a na Slovensku je tuřín nazýván kolník, kvačka, kvaka nebo klaka.

Tuřín obsahuje 90 % vody a je tedy velmi dietní. Má ale především hojivé a léčivé účinky – nejčastěji se používá proti chorobám zažívacího ústrojí. V jeho sušině najdeme bílkoviny, tuky, vitamín C, karoten a hlavně pak má vysoký obsah vápníku – je tudíž vhodné přidávat jej častěji do jídla při zlomeninách nebo osteoporóze.

Tuřín rovněž působí proti řadě kožních onemocnění a čistí krev. V neposlední řadě tuřín zvyšuje peristaltiku střev, vzhledem k vysokému obsahu vlákniny. Tuřín by neměli používat lidé s akutním zánětem jater a žlučníku a při žlučníkových kamenech.

Tuřín je kořenová, velmi odolná a snadno pěstovatelná zelenina, Z tuřínu se využívají především bulvy, ale i listy, které se otrhají a přidají k bulvám, nebo se dají upravit podobně jako špenát (např. do těstovin), bulvy jsou vhodné při přípravě polévek, jako příloha k masu, můžeme je upéct nakrájené na hranolky, vařit (např. jako zadělávané kedlubny), syrové se přidávají do salátů. Využití tuřínu je zkrátka mnohostranné.



Postup
Tuříny oloupeme a nakrájíme na malé kostky. Vložíme do hrnce, zalijeme vodou nebo vývarem, osolíme a dusíme doměkka. Podléváme vroucí tekutinou tak, aby byl tuřín jen ponořený. Na másle připravíme světlou jíšku, kterou zředíme mlékem a vlijeme k uvařenému tuřínu. Povaříme pět minut, přidáme smetanu ke šlehání, prohřejeme a dochutíme solí, cukrem a octem. Podáváme s vařenými nebo opečenými brambory, nebo jako přílohu k masu (např. kuřecí steaky, vařené hovězí maso, orestované přírodní plátky apod).


 


RECEPTY

Perníkové řezy

Postup: Roztopíme si máslo a necháme chvilku vychladnout. Celá vajíčka ušleháme s... zobrazit recept

RECEPTY

Havířská fazolačka

Postup: Fazole den předem namočíme do studené vody. Druhý den uvaříme doměkka ve stejné... zobrazit recept

RECEPTY

Pažitková polévka

Postup: Do hrnce dáme máslo a na něm osmažíme drobně nakrájenou cibuli. Zasypeme moukou... zobrazit recept

RECEPTY

Krůtí nudličky jednoduché

Postup: Krůtí maso nakrájím na nudličky a orestuji na trošce oleje. Podliju vývarem,... zobrazit recept

RECEPTY

Punč

Postup: Do vhodné láhve nalijeme rum, přidáme 4 hřebíčky, kousek celé skořice,... zobrazit recept

ZAJÍMAVOSTI

5 důvodů proč navštívit Loket nad Ohří

Důležité královské město, které má v historii mnoho důležitých událostí. Loket nad Ohří je město na Sokolovsku, které vás svou krásou uchvátí. Historie tohoto města sahá až do 12. století, poté se Loket pomalu stává... zobrazit článek

RESTAURACE

Restaurace Sluníčko

Restaurace penzionu Sluníčko je nekuřácká a nabízí kvalitní kuchyni plnou...