14. 5. 2025   |   svátek má Bonifác
 

Ořechové košíčky z tlapkového těsta

Název Množství a jednotka
hladká mouka 300 g
máslo 200 g
moučkový cukr 150 g
mleté vlašské ořechy 100 g
hořké kakao 2 lžíce
Zobrazit všechny ingredience

Kuchyně: staročeská
Příprava: 02 h.
Vaření: 10 min.
Mamut :-)


Z tlapkového těsta dělám košíčky, medvědí tlapky, plněné ořechy a někdy i rohlíčky - různě to střídám. Košíčky z tlapkového těsta ale pro mega úspěch dělám každý rok, obvykle udělám dvě dávky a z poloviny udělám tlapky nebo ořechy a ze zbytku košíčky. Jako JE to piplačka a zábava na celý den, ale ten výsledek za to vážně stojí.



Postup
Na vál si navážíme všechny sypké přísady. Hřebíček pomeleme v mlýnku nebo potlučeme v hmoždíři, pokud nemáme ani mlýnek, ani hmoždíř, můžeme dát hřebíčky do dvou ubrousků a rozdrtit válečkem. Přísady lehce promícháme, nahoře uděláme důlek, vklepneme do něj vajíčka a zapracujeme nožem. Přidáme změklé máslo, zpracujeme těsto a necháme v lednici nejméně dvě hodiny odpočinout. Pak vtlačujeme do formiček košíčků. Upečeme ve vyhřáté troubě na 180°, doba pečení je podle trouby, cca 10 minut. Upečené košíčky opatrně vyklepneme a obalíme v moučkovém cukru smíchaným s vanilkovým cukrem.

Vychladlé košíčky plním takto:
- dospod dám lžičkou trošku pikantní (višňové, rybízové) marmelády
- druhá vrstva je ořechová rumová náplň
- zdobím zdobičkou čokoládovým krémem
- a celý košíček vezmu do ruky, převrátím a namočím do čokolády - tohle se musí docela rychle, aby náplň nevypadla.
- nahoru dám oříšek, kousek ořechu, mandli nebo cukrářské kuličky
- a pak je vložím do papírového košíčku.

Z tohoto množství je asi 120 ks košíčků.

Tip:
Místo pracného čokoládového vaječného krému někdy dávám krém z pikaa - uvařím dvě hodiny uzavřenou plechovku pikaa, nechám ji vychladit (úplně!!! - takže nejlépe den předem) - a ušlehám s kostkou změklého másla.
A náplně jdou samozřejmě různě kombinovat, vynechat nebo zaměnit za vanilkový, ořechový máslový, nebo klidně i jahodový krém (do vanilkového máslového krému vrazím dvě až tři lžíce červené marmelády - ochutnávám a přidávám marmeládu tak dlouho, až je to akorát).



Další fotografie
 


RECEPTY

Bílé dušené zelí

Postup: Bílé hlávkové zelí nakrouháme nebo nakrájíme na tenké nudličky, které ještě... zobrazit recept

RECEPTY

Švestkový džem pečený v troubě

Postup: Švestky umyjeme a vypeckujeme, dáme je na plech s vyšším okrajem a pokapeme 2... zobrazit recept

RECEPTY

Pišingr (Pischingerův dort)

Postup: Čokoládu nalámeme a rozpustíme ve vodní lázni. Přidáme cukr, 4 lžíce mléka,... zobrazit recept

RECEPTY

Krůtí prsa v bylinkové krustě

Postup: Krůtí prso vcelku prošpikujeme slaninou (ostrým tenkým nožem uděláme hlubší... zobrazit recept

RECEPTY

Perníkové kuličky

Postup: Čokoládový krém smícháme s višňovou marmeládou, přidáme strouhaný perník a rum... zobrazit recept

ZAJÍMAVOSTI

Pivovar Vraník na Valašsku

Penzion Vraník – ubytování Zlín je nově zrekonstruováno a nabízí v rámci ubytování 35 lůžek v 8 pokojích a 3 apartmánech. Pokoje jsou vybaveny stylovým dřevěným nábytkem, sociálním zařízením, LCD televizí, lednicí a WIFI.... zobrazit článek

RESTAURACE

Restaurace F-club

F-club je nekuřácké společenské a rehabilitační centrum v Ostravě-Mariánských...