14. 8. 2022   |   svátek má Alan
 

Rychlé perníčky

Název Množství a jednotka
polohrubá mouka 80 g
mandle loupané 50 g
lískové oříšky 50 g
moučkový cukr 120 g
vejce 3 ks
Zobrazit všechny ingredience

cukroví
Kuchyně: česká
Příprava: 30 min.
Vaření: 15 min.
Mamut :-)



Postup
Lískové oříšky nasucho opražíme a v papírové utěrce ještě horké promneme a co jde, se pokusíme oloupat. Nevadí, když to nejde dokonale. Oloupané mandle také nasucho opražíme.
Oříšky i mandle nahrubo nasekáme ostrým nožem, nebo projedeme v mixéru, ale jen trochu, aby se nepomlely najemno.
Nasekané oříšky a mandle smícháme s polohrubou moukou, přidáme zarovnanou lžičku skořice, 1/2 lžičky mletého badyánu, na špičku nože (necelých 1/4 lžičky) mletého hřebíčku a mletého kardamomu.
V druhé misce ušleháme do husté pěny 3 celá vejce, 120 g moučkového cukru a kůru z 1/2 citrónu. Lehce vmícháme připravenou směs z mouky, oříšků, mandlí a koření.
Na plech vyložený pečicím papírem lžičkou tvoříme placičky, které upečeme při teplotě 170° asi 12 - 14 minut dorůžova.
Vychladlé perníčky zdobíme bílkovou polevou a sypeme nasekanými oříšky.

Bílková poleva:
1 bílek smícháme s moučkovým cukrem a 2 lžičkami citronové šťávy, cukr přidáváme postupně a mícháme tak dlouho, až vznikne lesklá hladká poleva.
Zdobit můžeme i čokoládovou polevou.

Z tohoto množství je cca 77 ks.


Další fotografie
 


RECEPTY

Vajíčková pomazánka

Postup: Vajíčka uvaříme natvrdo, oloupeme a nakrájíme na drobné kostičky. Smícháme s... zobrazit recept

RECEPTY

Kotlety na šlehačce

Postup: Kotlety (s kostí nebo bez, je to jedno) zlehka naklepeme, mírně osolíme,... zobrazit recept

RECEPTY

Paccheri plněné mletým masem a hlívou

Postup: Česnek nasekáme najemno a zpěníme na rozpáleném oleji. Přidáme na menší části... zobrazit recept

RECEPTY

Krůtí stehno po staročesku

Postup: Horní krůtí stehno omyjeme, na několika místech prošpikujeme slaninou, ze všech... zobrazit recept

RECEPTY

Kapří hranolky

Postup: Kapra omyjeme, osušíme, nasolíme, potřeme rozetřeným česnekem, pokapeme... zobrazit recept

BABKA KOŘENÁŘKA

Máta

Máta peprná patří mezi nejpoužívanější rostliny. Latinsky se označuje jako Mentha piperita či Mentha × piperita. Běžně se můžete setkat i s mnoha lidovými názvy, které znějí pepřová máta, balšám, větrová bylina, větrové... zobrazit článek

RESTAURACE

KORAS

Příjemná restaurace v centru Ostravy s výtečnou kuchyní a nabídkou čerstvých...