3. 12. 2023   |   svátek má Svatoslav
 

Levandulový sirup

Název Množství a jednotka
květy levandule 50-60 ks
cukr krupice 1 kg
studená voda 1 l
citrón podle chuti

Kuchyně: česká
Příprava: 30 min.
Vaření:
Mamut :-)


Miluji levanduli ve všech podobách. Levandulové voňavé květy, nádherné fialové lány, voní mi v mýdle, šampónech, krémech, prostě všude - a také i v tomto sirupu. Do sklenky si dám trochu levandulového sirupu, kousek citrónu, někdy i pár lístků máty, zaliju perlivou vodou - a mám letní, trošku nezvyklou osvěžující limonádu. Navíc zdravou, bez chemie, skoro nic to nestojí, co víc si přát...



Postup
Na 1 l vody budeme potřebovat cca 50 - 60 květů levandule bez stopek a 1 kg cukru krupice.
Květy levandule opláchneme studenou vodou, dáme do hrnce, zalijeme litrem studené vody a přivedeme k varu. Povaříme dvě minuty, odstavíme, necháme vychladnout a do druhého dne uložíme do lednice. Druhý den šťávu přecedíme přes hustou gázu nebo plátýnko do hrnce, přidáme cukr, zahřejeme max. na 80° a občas promícháme, až se cukr úplně rozpustí. Pokud nechceme mít med, už dále nevaříme. Hotový sirup nalijeme do sterilizovaných lahví a uzavřeme. Už nesterilizujeme, s lahvemi netřepeme ani je neobracíme.

Toto je základní sirup z levandule, delším vařením a odpařením vody získáte levandulový med.
Do sirupu na začátku společně s květy levandule můžeme přidat pár koleček citrónu (na 1 l dáme 1 citrón), někde jsem viděla i kousek celé skořice. Nedávám ani jedno, citrón si dám až do sklenice.
Sirup lze vyrobit i ze sušené levandule - na litr vody a kilo cukru v tomto případě dáváme dvě vrchovaté lžíce sušené levandule.
Pokud má někdo obavy, že se mu sirup zkazí, může přidat zarovnanou lžičku kyseliny citronové (nebo ten citrón :-) ).
Sirup používáme zředěný minerálkou jako osvěžující letní nápoj, můžeme jej použít také samotný - lžičku sirupu na uklidnění nebo před spaním, při mírných bolestech hlavy a při stresu.


 


RECEPTY

Batátová smetanová polévka se zázvorem

Postup: 2 středně velké batáty a 2 mrkve oloupeme a nakrájíme na menší kousky. Zalijeme... zobrazit recept

RECEPTY

Kuskusoto se zeleninou

Postup: Zeleninu očistíme a nakrájíme. Papriku, cuketu a rajčata na kostičky, cibuli na... zobrazit recept

RECEPTY

Hladká Ančka

Postup: Nakrájené houby dáme vařit do 1,5l vroucí osolené vody s kmínem. Vaříme asi 20... zobrazit recept

RECEPTY

Rančerský salát

Postup: Vejce si uvaříme na tvrdo.Salám Mortadellu nebo Junior, okurky, uvařená vejce... zobrazit recept

RECEPTY

Hlívový guláš s krůtím masem

Postup: Krůtí maso nakrájené na nudličky orestujeme na oleji, přidáme nahrubo... zobrazit recept

BABKA KOŘENÁŘKA

Máta

Máta peprná patří mezi nejpoužívanější rostliny. Latinsky se označuje jako Mentha piperita či Mentha × piperita. Běžně se můžete setkat i s mnoha lidovými názvy, které znějí pepřová máta, balšám, větrová bylina, větrové... zobrazit článek

ESHOPY

Gril Muurikka.cz

Gril Muurikka.cz nabízí originální finské grily Muurikka Smoker a...