14. 8. 2022   |   svátek má Alan
 

Ženské rozmary

Název Množství a jednotka
hladká mouka 300 g
moučkový cukr 300 g
máslo 150 g
žloutek 5 ks
mléko 100 ml
Zobrazit všechny ingredience

moučník
Kuchyně: staročeská
Příprava: 02 h.
Vaření: 15 min.
Mamut :-)



Postup
Droždí rozetřeme se lžičkou cukru, rozmícháme se 2 lžícemi mouky (odebereme z uvedeného množství) a vlažným mlékem, přikryjeme utěrkou a necháme vzejít. Na vál nasypeme mouku, do které rozdrobíme máslo, přidáme cukr, žloutky, špetku soli a vykynutý kvásek a vypracujeme hladké těsto. Těsto ihned vyválíme a pomocí válečku jej přeneseme na plech vyložený pečicím papírem. Necháme hodinu kynout.
Z bílků ušleháme pevný sníh, přidáme do něj 2 lžíce moučkového cukru a vanilkový cukr.
Celý povrch vykynutého těsta potřeme povidly, pokryjeme tuhým sněhem z bílků (sníh natřeme asi 1 1/2cm od okrajů, při pečení se roztáhne) a posypeme nasekanými mandlemi (nebo mandlovými lupínky). Pečeme v mírně vyhřáté troubě asi 15 - 20 minut.

Tip:
Povidla můžeme ochutit skořicí, citronovou kůrou a rumem, nebo můžeme použít i jinou, nejlépe pikantní marmeládu (meruňkovou, višňovou).


 


RECEPTY

Vepřová panenka Wellington

Postup: Na 4 porce potřebujeme dva špalíčky vepřové panenky o délce cca 20 cm. Osolíme,... zobrazit recept

RECEPTY

Rančerský salát

Postup: Vejce si uvaříme na tvrdo.Salám Mortadellu nebo Junior, okurky, uvařená vejce... zobrazit recept

RECEPTY

Kozí brada

Postup: Hlávkové zelí nebo kapustu zbavíme vrchních listů, odkrojíme košťály a... zobrazit recept

RECEPTY

Kynuté rohlíčky s ořechovou náplní

Postup: Droždí necháme vzejít v teplém oslazeném mléce.Do mísy dáme mouku, cukr,... zobrazit recept

RECEPTY

Srdce po vídeňsku

Postup: Srdce nakrájíme na kousky a uvaříme s bobkovým listem, 8 kuličkami pepře (dáme... zobrazit recept

VÝŽIVOVÁ PORADNA

Jak funguje naše tělo

Víte, že podle posledních výzkumů výskytu obezity v České republice má 35%... zobrazit článek

PENZIONY

Penzion Sluníčko

Penzion Sluníčko *** nabízí díky své poloze, na úpatí Lysé hory, překrásný...