24. 6. 2019   |   svátek má Jan
 

Pečené plněné papriky

Název Množství a jednotka
bílá paprika 8-10 ks
rajčata 1 1/2 kg
velká cibule 1 ks
mleté maso mix (vepřové + hovězí) 600 g
vejce 1 ks
Zobrazit všechny ingredience

oběd
Porce: 4
Kuchyně: česká
Příprava: 20 min.
Vaření: 01 h. 20 min.
Mamut :-)



Postup
Mleté maso - nejlépe hovězí s vepřovým půl napůl, ale může být i jen hovězí nebo jen vepřové - překrájíme na menší kousky, dáme do mísy, osolíme, opepříme, přidáme vajíčko, housku namočenou v mléce, hrst čerstvého tymiánu a dobře promícháme (prohněteme rukou). Kdo je zvyklý nastavovat uvařenou rýží, přidá rýži, já nenastavuji.

Rajčata nařízneme do kříže, vložíme na minutu do vroucí vody a oloupeme.
Paprikám odřízneme vršky, vydlábneme jadýrka a umyjeme.
Papriky naplníme ochuceným mletým masem a vložíme do pekáče. Rajčata pokrájíme na menší kousky, vsypeme k paprikám, přidáme oloupanou cibuli (1 velkou nebo dvě menší) překrojenou na čtvrtinky. Odříznuté vršky paprik ještě okrájíme, a odkrojené kousky paprik přidáme k rajčatům a cibuli. Pokud nám zbyde nějaká nenaplněná paprika, můžeme ji rovněž přidat k rajčatům. Kuličky celého pepře, nové koření a hřebíček vložíme do kousku gázy, abychom pak koření nemuseli lovit, zavážeme a vložíme k zelenině v pekáči. Podlijeme 1 - 1,5l vývaru, přidáme bobkové listy, snítky tymiánu, lžičku oregana, osolíme lžičkou soli, pekáč zakryjeme a pečeme při teplotě 180° asi hodinu až hodinu a půl, až vršky paprik mírně zhnědnou.
Upečené plněné papriky vytáhneme a odložíme stranou. Vyndáme gázu s kořením, bobkové listy, celý zbylý obsah pekáče přelijeme do většího hrnce a rozmixujeme ponorným mixérem dohladka. V této chvíli už stačí omáčku jen dochutit solí, cukrem a citrónovou šťávou - dochutit musíme podle sebe, každá rajčata jsou jiná. Pokud je omáčky málo, můžeme přidat 2-3 lžičky rajčatového protlaku, omáčku zahustit lžičkou hladké nebo kukuřičné mouky rozmíchané v hrnku studené vody nebo vývaru a povařit cca 10 minut, pokud přidáváme mouku a vodu (vývar), dochucujeme až nakonec.
Do omáčky vložíme zpět odložené papriky, prohřejeme a podáváme s knedlíkem, rýží, těstovinami nebo kuskusem.

Uvedené množství vychází na cca 4 - 6 porcí.



Další fotografie
 


RECEPTY

Jahodový koktejl z mléčného baru

Postup: Mléko nalijeme do mixéru, přidáme bílý smetanový jogurt, dvě lžičky moučkového... zobrazit recept

RECEPTY

Hanácká zelňačka

Postup: Kysané zelí dáme do hrnce, zalijeme 1l studené vody, osolíme, přidáme pepř,... zobrazit recept

RECEPTY

Pišingr (Pischingerův dort)

Postup: Čokoládu nalámeme a rozpustíme ve vodní lázni. Přidáme cukr, 4 lžíce mléka,... zobrazit recept

RECEPTY

Velikonoční linecké

Postup: Obě mouky prosijeme na vál, do středu uděláme důlek a dáme vejce, po obvodu... zobrazit recept

RECEPTY

Cuketové placky

Postup: Brambory a cuketu oloupeme a nastrouháme na jemném (mrkvovém) struhadle.... zobrazit recept

ZAJÍMAVOSTI

5 důvodů proč navštívit Loket nad Ohří

Důležité královské město, které má v historii mnoho důležitých událostí. Loket nad Ohří je město na Sokolovsku, které vás svou krásou uchvátí. Historie tohoto města sahá až do 12. století, poté se Loket pomalu stává... zobrazit článek

RESTAURACE

Penzion Šelenburk

Penzion je postavený v roce 1996 na místě bývalé hájenky v Krnově, městě na...