22. 10. 2020   |   svátek má Sabina
 

Slavnostní bábovka

Název Množství a jednotka
polohrubá mouka 375 g
solamyl 125 g
máslo 250 g
moučkový cukr 200 g
vejce 4 ks
Zobrazit všechny ingredience

moučník
Kuchyně: česká
Příprava: 20 min.
Vaření: 01 h.
Mamut :-)



Postup
Ve větší míse smícháme mouku, solamyl, prášek do pečiva a cukr. Přidáme sůl, nastrouhanou pomerančovou kůru, rozpuštěné a vychladlé máslo, žloutky, mléko a vypracujeme těsto. Z bílků ušleháme tuhý sníh a jemně jej vmícháme do těsta. Mléčnou čokoládu rozpustíme ve vodní lázni a stejnoměrně ji vmícháme do těsta. Těsto vlijeme do vymazané a strouhankou (nebo hrubou moukou) vysypané formy a upečeme při 175° dorůžova asi hodinu - podle vlastní trouby. Ještě horkou bábovku postříkáme pomerančovou šťávou, necháme vychladnout a polijeme citrónovou nebo čokoládovou polevou. Hotovou bábovku můžeme ještě posypat cukrovými kuličkami.

Pozn.:
Recept je na velikou bábovku, když nemáme velkou formu, ze zbytku uděláme minibábovičky, např. do muffinových formiček.
Do bábovky můžeme použít vánoční nebo velikonoční nesnězené figurky, které rozpustíme ve vodní lázni :-).


 


RECEPTY

Tagliatelle na šalvěji

Postup: Tagliatelle nebo špagety uvaříme v dostatečně osolené vodě (na 3 litry vody 3... zobrazit recept

RECEPTY

Treska na čerstvém fenyklu

Postup: Rozmrazíme tresku nebo jiné filé. Nejprve si připravíme kuskus. Do vroucí vody... zobrazit recept

RECEPTY

Králík na burgundský způsob

Postup: Králíka naporcujeme, můžeme použít také králičí plec, stehna nebo hřbety. Mrkev... zobrazit recept

RECEPTY

Houbová polévka

Postup: Houby očistíme, nakrájíme na plátky a podusíme na lžíci sádla asi 10 minut.... zobrazit recept

RECEPTY

"Pizza" rohlíčky

Postup: V misce si rozmícháme kečup a oloupaný prolisovaný česnek.Rohlíky překrojíme na... zobrazit recept

VÝŽIVOVÁ PORADNA

Čím začít?

Napíšu, jak jsem se toho chopila já – třeba to někomu, kdo se ještě neodhodlal,... zobrazit článek

RESTAURACE

U Strakatého koně

Ke stravování můžete využít naši stylovou nekuřáckou restauraci. Naše kuchyně...