8. 8. 2022   |   svátek má Soběslav
 

Falafel - karbanátky z cizrny

Název Množství a jednotka
sterilovaná nebo vařená cizrna 350 g
česnek 2 stroužky
malá cibule 1 ks
vejce 1 ks
římský kmín 2 lžičky
Zobrazit všechny ingredience

oběd
Porce: 4
Kuchyně: arabská
Příprava: 30 min.
Vaření: 10 min.
Mamut :-)



Postup
Cizrnu z plechovky přecedíme. Část cizrny rozmixujeme jen nahrubo, aby zůstaly kousky. Zbytek rozmixujeme spolu s česnekem na hladkou pastu. Všechnu cizrnu (hrubě i jemně rozmixovanou) dáme do mísy, přidáme cibuli nakrájenou co nejvíc najemno, osolíme lžičkou soli, opepříme, přidáme vajíčko, dvě lžičky drceného římského kmínu, rovnou lžičku mletého koriandru, špetku (asi 1/4 lžičky) kayenského pepře, nasekanou petrželku a promícháme. Podle potřeby směs zahustíme moukou - cizrnovou, hladkou, kukuřičnou, podle preferencí - asi 2 - 3 lžíce. Z těsta tvoříme navlhčenýma rukama kuličky o velikosti asi vlašského ořechu. Kuličky vkládáme do dostatečné vrstvy (2,5 - 3 cm) rozehřátého oleje a smažíme dozlatova.
Falafel můžeme i upéct v troubě na 170° asi 20 - 30 minut. V troubě kuličky potřeme olivovým olejem, upečené jsou sušší než smažené.
Jako přílohu můžeme zvolit grilovanou zeleninu, bagetku nebo chléb pita a česnekový dip - bílý jogurt nebo zakysanou smetanu osolíme a přidáme utřený stroužek česneku. Často se k falafelu podává tahini (sezamová pasta).

Tip:
Pokud chceme falafel dělat ze suché cizrny, den předem ji namočíme, necháme přes noc, druhý den vodu slijeme, dáme čistou a vaříme doměkka asi 1,5 až 2 hodiny. Scedíme a dále postupujeme podle receptu.

Falafel se připravuje i bez mouky a vajíčka. V tomto případě cizrnu namočíme přes noc. Druhý den slijeme a syrovou rozmixujeme na hladkou pastu. Osolíme, přidáme utřený česnek, najemno nakrájenou cibuli, okořeníme římským kmínem, koriandrem, přidáme nasekanou petrželku a necháme asi hodinu odstát v lednici. Z těsta pak tvoříme opět kuličky - každou kuličku ovšem v dlani nejprve zmáčkneme, aby těsto "zhutnělo" a teprve pak vytvarujeme. Smažíme ve vysoké vrstvě oleje a do zhnědnutí se kuliček vůbec nedotýkáme, aby se nerozpadly.


 


RECEPTY

Datlové kuličky

Postup: Datle zbavíme pecek, mandle spaříme a oloupeme. Ořechy a loupané mandle dáme do... zobrazit recept

RECEPTY

Boloňská omáčka s červenou čočkou

Postup: Na olivovém oleji orestujeme najemno nakrájenou cibuli, přidáme nahrubo... zobrazit recept

RECEPTY

Domácí drůbeží paštika z jater

Postup: Játra umyjeme a nakrájíme na menší kousky. Na pánvi rozehřejeme 1 lžíci másla,... zobrazit recept

RECEPTY

Gnocchi se špenátem a sušenými rajčaty

Postup: Uvaříme noky. Listový špenát podusíme na másle. Do vymaštěného pekáčku dáme... zobrazit recept

RECEPTY

Thajská polévka Tom Yam

Postup: Citronovou trávu naklepeme tupou stranou nože a necháme vcelku. V hrnci dáme... zobrazit recept

ZAJÍMAVOSTI

Sbíráme éčka...

Kdo to má pořád sledovat, jestli je v jídle nějaké to éčko, řekne si spousta z nás. Pokud nám ale na našem těle záleží, měli bychom si trochu toho času na prostudování, alespoň těch nejškodlivějších přídatných látek... zobrazit článek

RESTAURACE

Zlatá Kovadlina

Nabízíme Vám příjemné chvíle strávené u dobrého jídla, kvalitního vína a o...